3 Temmuz 2016 Pazar

Harry Potter Dünyası


Blogumda ilk kitap yorumu olarak Harry Pottter'dan bahsetmek istedim. Bana okuma alışkanlığını kazandıran kitaptır kendisi. Seri biteli yıllar geçse de yine de duygularımdan bahsetmek isterim.

Harry Potter'ı neden seviyorum biliyor musun? Çünkü kitapta kesinlikle senden bir parça var. Kesinlikle sana uyan bir karakter var. Hiç bitmeyecek macera ve tam tadında komedi var. Kitapta geçen onca macera olmasına rağmen asıl önemli olanın sevgi, dostluk, dürüstlük, vefa olduğunun kanıtı var. Serinin ilk üç kitabı çocuk kitabı kategorisine girse de 4. Kitaptan itibaren olgunlaşıyor ve ne kadar fantastik bir dünya anlatsa da aslında günümüzde olan olaylardan anlatıyor. Yazarın hayatını bilmiyorum ama bence kesinlikle onun hayatından parçalar da var bu fantastik dünyada. Her şey kötüye gittiğinde de dostlarından gelen destek var her zaman. Zaman zaman umutsuzluk olsa da asla pes etmemek gerektiği de çok güzel anlatılmış. Her zaman yapılacak bir şeyin olduğu, insanlar arasında en yeteneksiz görünenin bile kendince yapabileceği çok şey olduğu, asıl pes ederek işe yaramaz biri olunacağı çok iyi anlatılmış. Ayrıca baş karakter Harry de mükemmel biri değil. Onun da hataları var. Böylece baş kahraman da, ölmez hep kazanır tarzında klişe asla yok seride. Daha o kadar çok şey söylenebilir ki Harry Potter hakkında...


Bir Harry Potter hayranı olarak  Harry Potter'in 7 kitaplık serisini ve 3 yardımcı kitabını defalarca okudum. Harry Potter'in bitmesine çok üzülmüştüm. JK Rowling'in yıllar sonra tekrar bir kitap yazmasına çok sevindim. Bu yazıya gelmişsseniz büyük ihtimalle zaten bu haberi çoktan duymuşşsunuzdur. 31 Temmuzda İngilizcesi çıkacak ve daha sonra Türkçesi çıkacak olan kitabı sabırsızlıkla bekliyorum.

Harry Potter and the Cursed Child ( Harry Potter ve lanetli çocuk) geçen sene tiyatro oyunu olarak duyurulmuştu. JK Rowling, Jack Thorne ve John Tiffany hep beraber Harry Potter'in hikayesini devam ettirmeye karar vermiş. Tiyatro çoktan sergilendi ama kitap henüz piyasaya çıkmadı. 

Hikaye tam da Harry'yi son olarak bıraktığımız yerden Dokuz Üç Çeyrek Peronundan devam edecek. Sizi ayrıntılarla sıkmayacağım. Anladığım kadarıyla asıl hikaye Harry'nin en küçük oğlu Albus Severus üzerinde yoğunlaşacak. Kitabın isminde geçen lanetli çocuk belki de odur :D
JK Rowling twitter hesabında defalarca söylediği gibi kitap geçmişe dair bir hikaye olmayacak. Belki kısa süreli hatırlama sahneleri olabilir ama hikaye aslında kaldığı yerden devam edecek. Arkasından film gelir mi kimse bilmiyor ama bilinen kesin bir şey varsa bu kitabı JK Rowling tek başına yazmadı ve bu kitap tiyatro oyunu için yazılmış. İnşAllah güzel kitap olur.

Harry Potter Kitaplarından birkaç alıntı yapmak istiyorum. Ne günlerdi be, o kitaplar hiç bitmesin isterdim.

ALINTILAR


Bu en sevdiğim :D Melez Prens'ten.


Dilediğin kadar para, dilediğin kadar yaşam! Birçok insanın hemen isteyeceği iki şey - asıl sorun, insanların kendileri için en kötü şeyleri isteme tutkuları.
Felsefe Taşı'ndan Dumbledore sözü.

Bize aslında kim olduğumuzu gösteren şey, yeteneklerimizden çok seçimlerimizdir.
Sırlar Odası'ndan Dumbledore sözü

"Mr Aylak, Profesör Snape'e selamlarını sunar ve anormal derecede büyük burnunu başkalarının işine sokmamasını rica eder."
Snape dondu kaldı. Harry nutku tutulmuş halde mesaja bakıyordu. Ama harita bununla kalmadı. İlkinin altında başka yazılar da beliriyordu."Mr Çatalak, Mr Aylak'a katılmakla kalmayıp, Profesör Snape'in çirkin bir rezil olduğunu eklemek ister." Durum o kadar ciddi olmasa, çok komik olurdu aslında. Üstelik dahası da vardı... "Mr Patiayak böyle bir budalanın Profesör olabilmesine nasıl hayret ettiğini belirtmek ister." Harry dehşet içinde gözlerini yumdu. Onları yeniden açtığında, harita son sözünü söylemişti. "Mr Kılkuyruk, Profesör Snape'e iyi günler diler ve saçını yıkamasını salık verir, pis herif."
İşte bu da süper :D Azkaban Tutsağı'ndan.

Niye Kim-Olduğunu-Bilirsin-Sen konusunda endişeleniyorsunuz?
ASIL endişelenmeniz gereken şey:
IKINMAK-NEYMİŞ-GÖRÜRSEN-SEN
Ülkeyi Pençesine Alan Peklik Salgını!
Melez Prens'ten Weasley Büyücü Şakaları dükkanındaki kocaman yazı :D

Hepimizin içinde hem aydınlık, hem de karanlık bir yan vardır. Önemli olan hangisini seçtiğimizdir. Bizi biz yapan budur.
Zümrüdüanda Yoldaşlığı'ndan :)

Ben neysem oyum ve bundan utanmıyorum. ‘Hiçbir zaman utanma’ derdi babam bana, ‘Bazıları bunu sana karşı kullanacaktır, ama onları kafana takmana değmez.
Ateş Kadehi'nden Hagrid sözü :)

Hagrid'in dediği gibi, başa gelecek olan gelirdi...
Bu da Ateş Kadehi

Acıyı bir süreliğine uyuşturmak, sonunda onu hissettiğinde daha büyük acı çekmene yol açar.
Ateş Kadehi'nden Dumbledore sözü

Düşmanlarımıza karşı koymak yürek ister, ama dostlarımıza karşı koymak da yürek ister.
Felsefe Taşı'dan Dumbledore sözü

Tuhaftır, eğer bir şeyden korkuyorsanız ve zamanı yavaşlatmak için her şeyi vermeye hazırsanız, zaman hızlanmak gibi tatsız bir alışkanlık edinir.
Ateş Kadehi

Bir adamın nasıl biri olduğunu anlamak istiyorsan, kendisiyle eşit olanlara değil, astlarına nasıl muamele ettiğine bak. 
Sirius Black, Harry Potter ve Ateş Kadehi

Kayıtsızlık ve ihmal, çoğu zaman düpedüz sevmemekten daha fazla hasar yaratır.
Zümrüdüanka Yoldaşlığı, Albus Dumbledore

Bir uyarı: Bu kitabı parçalar, yırtar, lime lime eder, katlar, kıvırır, biçimini bozar, paçavraya çevirir, kirletir, lekeler, fırlatır, düşürür ya da herhangi bir şekilde zedeler, kötü kullanır ya da onlara saygısızlık ederseniz, yetkim ne kadar el veriyorsa başınıza o kadar iş açılacaktır.
Çağlar Boyu Quidditch'ten Irma Pince, Hogwarts Kütüphanecisi

Daha o kadar çok güzel alıntı var ki bu kadarını aldım sadece. Canı çeken tekrar okusun :D

Harry Potter'daki büyüler listesini benim gibi merak edenlere yapılmış güzel bir link.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuduysan ses ver!