29 Ocak 2018 Pazartesi

Harry Potter serisinden tespitler



Merhaba arkadaşlar. Bir Harry Potter fanı olarak yeniden tüm seriyi okumuş bulunmaktayım. Hâlâ benim için en güzel kitap Harry Potter. Bi ara hayır başka kitaplar daha güzel gibi düşündüm. Ama kendimi kandırmışım. Hâlâ Harry Potter kadar başka güzel kitap okumadım. Defalarca okumama rağmen sıkılmıyorum. Her okuduğumda farklı bir bakış açısı buluyorum. Ben bu seriye hayranım :))

Neyse konumuza dönelim. Bu yazıda Harry Potter evreni hakkında bazı tespitleri yazacağım. Muhakkak daha önce bunu yapan fanlar olmuştur. Hatta bazıları benim başka fanların yazdığı yazılardan aklımda kalan kısımları olabilir. Ama olsun içimden böyle bir yazı yazmak geldi. Kendi yorumumu da katarak yazdım. Buradan sonrası spoiler olacak fan olmayanlar veya kitabı henüz okumamış olanlar burayı okumasın.

Dikkat : Tekrar ediyorum bundan sonraki kısımları seriyi bitirmeyenler okumasın. Ağır spoiler içerir!!! Kitap kitap ayırdığıma bakmayın tüm seri spoiler içerir.!!!

Harry Potter'ın başına gelen her kötü olaydan sonra iyi bir sonuç ortaya çıktı
spoiler   spoiler   spoiler


Felsefe taşı

En başta anne ve babasının ölmesi Harry'ye kalıcı bir koruma sağladı. Bu yüzden Quirell ona dokunamadı. Ölüm yadigarlarında Voldemort onu öldürdüğü halde geri döndü. 

Nefret ettiği Dursleylerde kalması ona 17 sene koruma sağladı. 

Sirius Black ismi ilk bu kitapta geçti.

Quirell'in ifriti salması ile kutlama sona erse de ve Hermione'nin başı belaya girse de bu olay Hermione'nin dostları olmasına yol açtı. 

Bazı olaylar vardır, dostluklara yol açar, dört metre boyunda bir ifritin canına okumak da öyle bir olaydı işte.

Malfoy'un Neville'ın hatırlatmacasını alması Harry'nin Quidditch takımına girmesine yol açtı. 

Hagrid için ejderha gönderdikleri gün yakalanıp ceza aldı 150 puan kaybettiler. 
Sonuç olarak felsefe taşına ulaşmak istediği gün kimse Harry'i sevmediği için kuleden çıkmak zor olmadı. Çünkü ilgi odağı değildi. Tek engelleyen Neville oldu iyiki de oldu onun sayesinde 10 puan daha aldılar kupayı kazandılar. 

150 puan ceza almakla yetmedi bi de yasak orman cezası verildi. Harry Potter o gün Voldemort'un felsefe taşını çalmak istediğini öğrendi. 

Lafı açılmışken at adamlar o gün Harry'nin yasak ormanda öleceğini gördü. O yüzden diğer at adam Firenze'e çok kızdılar. Evet Harry Potter yasak ormanda öldü ama 6 sene sonra. At adamlar sadece tarihi yanlış tahmin ettiler. 

Sırlar Odası

Hagrid'in tutuklandığı gün Dumbledore Harry ve Ron'a doğru bakıyordu. Onlar görünmezlik pelerini altında olduğu için bu çok garip bir durumdu. Ama aslında Dumbledore sessiz bir şekilde homenum revelio büyüsünü yapmış ve evde 2 kişinin daha olduğunu anlamıştı. 

Okula uçan bir araba ile geldiği için ceza aldı Harry. Üstelik Ron'un asası kırıldı. 
Sonuç olarak Ron aldığı ceza sayesinde Tom Riddle hakkında bilgi sahibi oldu. Oradan Hagrid ile bağlantı kurdular. 
Yasak ormana gittileri zaman uçan araba onların hayatını kurtardı. 
Sırlar odasına girdikleri zaman Ron'un asası patladı Ron yerine Lockhart'ın hafızası silindi. 

Harry Anka kuşunun yandığını gördü ama bu olay sonrası Fawkes onu sevdi ve Sırlar odasında başı beladayken yardıma yetişti. 

Kaybolan dolap ilk bu kitapta geçti

Dobby iyilik yapacağım derken başına bela oldu ama gün geldi herkesin hayatını kurtardı. Zavallı Dobby :(

Sırlar odasını keşfetmeleri sayesinde gün geldi basiliks dişi lazım oldu. Kim bilirdi bunun olacağını :)

Azkaban Tutsağı 

Sirius Black ne kadar masum olduğu hâlde kaçak olarak yaşasa da bu durum Harry'nin işine geldi. Marge halayı şişirdiği gün okuldan atılabilirdi. Ama dolaylı yoldan Sirius Black bunu engellemiş oldu. Ve 13 yıllık toplu bir doğum günü hediyesi olarak ateşoku aldı bu da mükemmel bir şey. 

Ruh emicilerin okula gelmesi ne kadar kötü olsa da Harry ruh emiciler ile savaşmayı öğrendi. Anne ve babasının nasıl öldüğünü öğrendi. Ayrıca geçmişinde bu kadar kötü olaylar olduğu için ruh emicilere karşı hassas olsa da onlar ile savaşmak için tüm benliğini ortaya koydu. Bu da bize şunu gösterir: durum ne kadar kötü gözükse de, şartlar ne kadar kötü olsa da elinden geleni yaparsan başarabilirsin.

Dursleyler hogsmeade izin belgesini imzalamadı kötü oldu ama bu sayede Fred ve George, Harry'nin çapulcu haritasına daha çok ihtiyaç duyduğunu düşündü ve verdi. Ne kadar yararlı olduğunu veya nelere yol açtığını biliyoruz :)) yeri gelmişken Harry'den önce kullanan Fred ve George'un haritada Kılkuyruğu görmemeleri ilginç. Daha sonra eline alan Harry'nin de görmemesi ilginç. (Fred ve George haritayı verirken zaten ezberledik diyordu ve ayrıca haritada Ron ile Percy'e bakmak istememiş olmaları doğal olabilir)

Kılkuyruğun kaçışı için ne kadar kötü oldu desek de Dumbledore haklı çıktı bunu 7. kitapta gördük.

Harry, Dumbledore'a Trelawney'den duyduğu kehaneti anlatınca Dumbledore "Böylece gerçek kehanetlerin sayısı 2 oldu dedi. O 1. kehaneti 5. kitapta gördük :)) ama nedense Harry orada sormadı :))

Ateş Kadehi

Buraya dev bir teori koymak istiyorum. Kitabın başında geçen yaşlı adam Frank'in evinin sahibi kimdi? Dumbledore onun ölümünü nerden duydu. Yaşlı bir adamın ölümü büyük olay olmasa gerek! Dumbledore o evin sahibiydi ve 5. Kitaptan bildiğimiz kehanetin gerçekleşmesi için resmen Voldemort'a göz yumdu. Böyle söyleyince kötü gibi görünüyor ama değil çok zekice bir plan. Bu teorinin kaynağı ve detayları işte burada. Bence en sağlam ve en güzel teori

Ateş Kadehinden Harry'nin adı çıkması üzerine Harry ve Ron'un arası bozulsa da bu iyi oldu çünkü Harry'nin Sirius ile konuşması bölündü. Böylece ejderhanın yanından nasıl geçeceğini öğrenemedi. Ve kendi yöntemini denedi çok daha güzel oldu :))

Dumbledore "Ben asla Hogwarts'ın bütün sırlarını bildiğin hayaline kapılmam" dedikten sonra ihtiyaç odasından bahsetti tabi o sırada ne olduğunu anlamadık 5. Kitapta ortaya çıktı ne olduğu :))

"İnsanlara güvenir o. İkinci bir şans verir...  onu diğer müdürlerden ayıran da bu ya. Yeteneği olduğu sürece herkesi alır Hogwarts'a. İnsanın ailesi iyi olmasa da kendisinin iyi olabileceğini bilir... "
Yukarıdaki parçada anlatılmak istenen, şaka şaka sanki bir an soru soracak gibi oldum. Ama şaka bir yana bu alıntı çoğu kitabın, çoğu öğretmenin anlatmadığı, öğretmediği şeyler. Harry Potter serisi boyunca verilmek istenen derslerden biri de burada anlatılıyor. Hagrid burada Dumbledore'u çok güzel anlatmış. Ön yargılı olmamalıyız ırkçı bir düşünce çok yanlış. Safkan-muggle ayrımında olduğu gibi burada da çok güzel ifade edilmiş. 

Ve Cedric'in ölümü...  Her ne kadar çok kötü olsa da Voldemort'a karşı savaşırken insanların birleşmesinde araç oldu. Boşuna ölmedi o diyerek daha azimle çalıştılar. 4. Kitaptan itibaren her şeyin daha ciddi bir boyuta girdiğini gösterdi bize. İlk 3 seri çocuk kitabı olarak geçerken 4. kitap kendini aştı. 

Yıl sonu büyük salon hangi binanın kazandığını gösteren renkler ile değil siyahla kaplandı. Bu kitaptan sonra binalar arası şampiyonayı kimin kazandığının bir önemi kalmadı ve bahsedilmedi zaten. 

Zümrüdüanka Yoldaşlığı

Voldemort'un geri döndüğünü savunarak her ne kadar gereksiz yere ceza almış olsa da Harry'nin bu davranışları insanlara örnek oldu. 7. kitapta Neville'ın dediği gibi çok önemliydi aslında. Harry doğru olanı yaptı. 

Dumbledore'un okuldan uzaklaştırılması ne kadar kötü olsa da Fred ve George'a gün doğdu. Göstermedikleri bütün marifetlerini gösterdiler ve en son da okuldan ayrılmaları
Weasley efsanesi olarak tarihe geçti. 

Sirius Black'in ölümü her ne kadar kötü olsa da büyücü alemi Voldemort'un döndüğünü öğrendi. Muhteşem bir Dumbledore vs Voldemort sahnesi izledik ve Dumbledore Harry'ye sonunda kehaneti anlattı. Son olarak kitap bence mükemmel olarak anlattı Harry'nin duygularını. Resmen hayatı ikiye bölündü Sirius'tan önce,  Sirius'tan sonra. Onunla beraber biz de yaşadık resmen... 

Melez Prens

Mundungus'un karargahtan eşya çalması hatta sonradan öğrendiğimiz üzerine içlerinde hortkuluk madalyon olması her ne kadar kötü olsa da Sirius'un aynasını Aberforth'a sattı bu da dolaylı yoldan Harry'nin hayatını kurtardı. 

Harry ile Malfoy kapışmasını hatırlarsınız. Sectum sempra :)) bu sahneyi okumak bizde ne kadar şok etkisi bıraksa da bir yandan zevk aldım şahsen ben yani :)) Malfoy hak etti yani. Kötü olan yanı Harry Snape ile 12 haftalık ceza yedi. Ama şu da var ki bu sayede Harry saklı şeyler odasını keşfetti ihtiyaç odasından tabi ki. Hatta orada hortkuluğa dokundu bile. Voldemort ne kadar kibirli olsa da Trelawney bile orayı yıllardır kullanıyordu. 

Dumbledore'un ölümü her ne kadar kötü olsa da bütün serideki en büyük şoku yaşadık. Dumbledore'un ölümü sonrasında kitabın verdiği duygu çok iyiydi. Her okuduğumda ağlarım. Dumbledore Harry'nin en büyük koruyucusuydu. O da gidince işler çok büyük bir seviyeye ulaştı. 

Ölüm Yadigarları 

Kitabın başında Hermione mufliato büyüsü yapıyor. Sonradan bakıyoruz saptanamaz genişleme büyüsü de yapmış. Halbuki bu büyü yasa dışı. Melez prens kitabında ne kadar savunsa da Hermione yasa dışı büyülerin iyi niyetli kullanılabileceğini kabul etmiş görünüyor. 

Ron'un gruptan ayrılması kötü olsa da ve tekrar geri dönmesi iyi olsa da Ron gruptaki önemini kanıtladı. Rowling'in sözünü aynen alıyorum. Dumbledore, Ron'un üçlüdeki önemini anladı. Belki Ron en yeteneklileri ya da en zekileri değildi; ancak onları bir arada tutan Ron'du. Ron'un mizah anlayışı ve iyi kalpliliği çok önemli bir yere sahip.

Ariana'nın ölümünü bu kitapta öğrendik. Onun ölümü ne kadar acıklı olsa da bizim Dumbledore'un aklının başına gelmesini sağladı. O günden sonra Grindelwald gitti. Dumbledore da bi bakıma sebep olduğu hataları düzeltmek için yorulmak bilmeksizin çalıştı.

Malfoy malikanesinde olanları hatırlıyor musunuz? Harry aptallık edip Voldemort'un adını haykırdığı için yakalanmışlardı. Hermione çok fena işkence görmüştü ve Dobby... Hepimiz duygulandık. Onun ölümü bize çok sarstı. Harry ile birlikte biz de hüzünlendik. Ama bunları geçersek Harry ve Hermione'nin tahmin ettiği gibi meçhul hortkuluğun yerini öğrendiler. Ve daha sonra Griphook her ne kadar onlara ihanet etse de hortkuluk ele geçirildi. 

Daha söylenecek çok şey var atladığım yerleri fark ettiniz büyük ihtimalle. Mesela birkaçını yazayım onları da siz düşünün. 

2. kitapta ev cini Dobby yüzünden Harry'nin gereksiz yere ihtar alması
2. kitapta Dumbledore'un uzaklaştırılması
2. kitapta hiçbir kanıt yokken Hagrid'in azkabana götürülmesi ( ve yine öğrendik ki Hagrid'in 3. Yılında okuldan atılması da haksız yere)
3. Kitapta da öğrendik ki Sirius masum olduğu halde tüm kanıtlar onu suçlu gösterdiği için 13 sene boşuna hapis yattı ve masum olduğunu kanıtlamak nasip olmadığı için ölene kadar kaçak yaşadı.
5. Kitapta Sihir Bakanlığı'nın okula yüksek müfettiş ataması, okuldaki tüm kulüp ve dernekleri kapatması ve daha birçok şeye karışması. Dumbledore'un uluslararası büyücüler konfederasyonu başkanlığından üyelerin oylarıyla uzaklaştırılması ve büyücü yüksek mahkemesindeki başsihirbaz rütbesinin indirilmesi. 
6. Kitapta gelecek postasının 180 derece dönerek Harry Potter'ı seçilmiş kişi ilan etmesi
7. kitapta gelecek postasının tekrar 180 derece dönerek Harry Potter'ı 1 numaralı şüpheli ilan etmesi.


Son yazdıklarımın birbirine benzer yönleri var fark ettiniz mi :))




















Bir Harry Potter hayranı olarak kitapları dışında birkaç Harry Potter temalı eşyalarım da var. Pek fazla değil ama sizinle de paylaşayım dedim. Çoğu şey çok pahalı oluyor. Cebime uygun olanları almış bulunmaktayım :)


Harry Potter Kitapları Bittikten Sonra Neler Oldu ?


Voldemort'un ölümünden sonra Hermione diplomasını almak için Hogwarts'a döndü. Harry ve Ron, Kingsley tarafından Seherbaz olarak çalışmak üzere çağırıldılar. Ama Ron ondan önce bir süre Weasley Büyücü Şakaları'nda George'a yardım etti.

 Bill ve Fleur'un 2 çocuğu oluyor: Dominique ve Louis.
 Percy, Audrey adında biriyle evleniyor ve 2 çocukları oluyor: Moly ve Lucy.
 George, Angelina Johnson ile evleniyor ve 2 çocukları oluyor: Fred ve Roxanne.
 Luna, Rolf Scamander ile evleniyor ve 2 çocukları oluyor: Lorcan ve Lysander.
 Harry ve Ginny’nin çocukları James ve Lily’nin diğer isimleri; Sirius ve Luna.

Savaşın sonunda (kendi çıkarlarına olsa da) Harry’ye yardım ettikleri için Malfoylar yine beladan sıyrılmanın bir yolunu buldular.

Teddy Andromeda tarafından yetiştirildi. Ancak yine büyükannesi tarafından yetiştirilen Neville’den farklı olarak ziyaret edip kalabileceği vaftiz babası Harry ve babasının Yoldaşlık’tan arkadaşları vardı.

Kingsley kalıcı olarak Sihir Bakanlığı’na başladı ve doğal olarak yeni Seherbaz dairesinin başına Harry’yi getirmek istedi. Harry de öyle yaptı (Sırf Voldemort gitti diye bu sonraki yıllarda başka karanlık büyücü ve cadıların olmayacağı anlamına gelmiyordu). Ron Weasley sonra köşeyi döndüren Büyücü Şakaları’nda George’a katıldı. Holyhead Harpileri için birkaç yıl şöhretli bir oyunculuktan sonra Ginny ailesini kurmak için ayrıldı ve Gelecek Postası’nda kıdemli bir Quidditch yorumcusu oldu.Hermione ailesini bulup hafızalarındaki hasarı düzeltti. Onları doğruca eve götürdü.

Sihir Bakanlığının bozuk ve yozlaşmış hali tersine dönmeye başladı ve dümendeki Kingsley ile gizlice hep orada olan ırkçılık yok edildi.

Hermione Hogwarts’tan sonraki kariyerine ev cinlerinin yaşamlarının iyileştirilmesinde oldukça etkili olduğu Sihirli Yaratıkların Düzenlenmesi ve Denetimi Dairesi’nde başladı. Daha sonra (Scrimgeur’a alaylarına rağmen) zalim, safkan yandaşı yasaların yok edilmesini garantiye almakta ilerici bir ses olduğu Sihirsel Yaptırım Dairesi’ne geçti.

Voldemort öldükten sonra Draco ve Harry düşmanlıklarını kaybettiler mi?
JK Rowling: Tam olarak değil. Ama Harry Draco'un ölüm yiyen olmaktan nefret ettiğini ve aslında Dumbledore'u öldürmeyeceğini bildiği için bir çeşit uzlaşma oldu ve benzer şekilde Draco Harry'ye hayatını kurtardığı için minnettarlık duyuyordu. Ama gerçek bir arkadaşlık fikri düşüncelerin dışında olmadı, son savaştan evvel çok şey yaşandı.

Hogwarts'ta KSKS öğretimi üzerindeki uğursuzluk kalktı mı?
J.K.Rowling: Evet, sonunda!

Mr Weasley, hiç sirius'un motorsikletini tamir etmeyi denedi mi?
J.K.Rowling: Tabii ki, ve bitirince Harry’nin oldu.


Firenze sürüde hoş karşılandı mı?
J.K.Rowling: Evet, sürünün geri kalanı Firenze'nin insanca eğilimlerinin utanç verici olmadığının, gurur verici olduğunun doğruluğunu kabul etmeye zorlandılar.

Dırdırcı bugünlerde ne yapıyor?
JK Rowling: Gerçekten iyi durumda. Eski aşırı delilik haline geri döndü ve maksatsız mizahı için takdir ediliyor.

Dudley ile Harry görüşüyor. Araları öyle sıkı fıkı olmasa da küçük bir ilişkileri oluyor.

Harry Ron ve Hermione'nin adları çikolatalı kurbağa kartlarında geçiyor artık.

Lupin adına 1. Sınıf merlin nişanı verildi ve bunu alan ilk kurtadam oldu.


Neler Olduğunu Hayal Ettim?


Nasıl gerçek dünyada halı saha varsa büyücü dünyasında hava sahası olmalı bence. Eğer yoksa bile yapılmalı :))

Kılıç, kupa, madalyon ve diadem müdürün odasına koyulmalı. Her ne kadar hasarlı olsalar  da Hogwarts'da olmalılar bence. 

Harry gelecek postasına yazı yazıp Ariana'nın Snape'in hikayelerini anlatmalı. Nihayet gerçeği herkes bilmeli. 

Her ne kadar karanlık sanatlara karşı savunma dersi kalksa da seherbaz olmak isteyenlere lazım olacak. Hogwarts'tan sonraki eğitimleri için Hermione'nin hazırladığı bir kitabı kullanmak çok iyi bir fikir bence. Önsözü de Harry yazar :)

Hermione'nin dediği gibi bir ev cini sihir bakanlığına girmeli. Özgür cinler artmalı. Dobby'nin hikayesini herkes öğrenmeli. 


Son

Evet arkadaşlar bu yazının da sonuna geldik. Biliyorum baya uzun oldu. Ama bu Harry Potter sevdası yıllar geçse de sönecek gibi değil. Siz neler yapıyorsunuz bu konuda? Eklemek istediğiniz bir fikriniz var mı? Yorumlarda belirtirseniz sevinirim. Teşekkürler :))
Şu linklere de bakmanızı tavsiye ederim.

https://fantastikcanavarlar.com/dusunseli/hogwarts-savasindan-19-yil-sonra-neler-oldu-biliyoruz-peki-ya-19-dakika-sonra/











Bu konu hakkındaki en güzel yazı da bu bence. Olduğu gibi alıyorum. 

Eserin bu kadar geniş bir kesime hitap etmesinin en önemli nedenlerinden birisi budur. Harry ailesizdir, Ron yoksul. Hermione çirkin bulunan, inek, üstelik Muggle doğumlu. Neville sürekli zorbalığa maruz kalan, Luna garipsenerek uzak durulan, arkadaşsız. Ve hakları ellerinden alınmış, hapsedilmiş, yaşam alanları kısıtlamış farklı halklar, At Adamlar, Devler, Cincüceler, Ejderhalar…
Tüm memnuniyetsizler ve onların yöntemleri. Bakınca Snape’in Neville’den yöntem dışında pek bir farkı yoktur aslında. Tüm hikayeyi yaratan da budur. Snape güçlenmek, saygı görmek için korkulan biri olmaya çalışmayı seçer. Ezildikçe buna daha çok yönelir. Bir trajik karaktere dönüşür.
Voldemort basit bir manyak katil değildir. Harry Voldemort’un aile geçmişini, yetimhanede büyümesini, onun hikayesini öğrendikçe ona acır. Ama bütün yetimhanede büyüyen çocuklar da birer Voldemort değildir? Voldemort, sevmediği şeylerden kaçınmak için yaptığı seçimlerle yükselirken, aslında tam da en kaçındığı sonu hazırlar kendisi için.

Devamı için buyrun.



Hadi iyi okumalar :))





4 yorum:

  1. harry potter'i sonradan keşfettim. neden daha önce izlemedim diye üzülmüştüm. şimdi de kitaplarını merak ediyorum. yazınız çok güzel olmuş, tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ama kitapları okumadıysanız bu yazı aşırı spoiler içeriyordu başında da uyarı vardı zaten. Kitapları okuduktan sonra tekrar bakmanızı tavsiye ederim. Çok güzel tespitler, teoriler var. Harry Potter basit bir roman değil. Şiddetle tavsiye ederim. Filmleri izlemiş olsanız bile kitapları okuyun. Çünkü filmler sadece buz dağının görünen kısmı. Şimdiden iyi okumalar diyorum :))

      Sil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık. Harry Potter ürünlerine bayıldım.

    Blogunuzun izleyici butonunu göremedim. Eğer blogunuza eklerseniz insanlar sizi kolaylıkla takip edebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. İzleyici butonu eklemeyi nasıl unuttum :)) bu blog işlerinde öğrenecek çok şeyim var daha :))
      Bir dahaki yazıda görüşmek üzere :)

      Sil

Okuduysan ses ver!