5 Kasım 2016 Cumartesi

Harry Potter ve Lanetli Çocuk

KİTAP YORUMU
Arkadaşlar çoğumuzun beklediği kitap sonunda çıktı. Harry Potter fanları olarak hemen aldık biz de. Spoiler olmayan bir yorumla başlayacağım. Kitap bi kere roman değil ve hiç de J. K Rowling tarzı değil. Ama yine de alınır veya bence alınır diyeyim. Almasam meraktan ölürdüm :))



Gördüğünüz gibi tiyatro metni. Yani tamamen konuşma metinleriden oluşan bir kitap. Başrolde Albus Severus Potter ve Scorpius Malfoy var. Harry Potter evreninde alıştığımız üzere her kitap bir sene olsa da burada durumlar farklı. Yıllar su gibi geçiyor. Geçerken sahne değişiyor tiytro metni ya. Ne kadar senaryosu hayal kırıklığı olsa da bence okumaya değer. Tekrar Harry Potter dünyasının kapılarının açılması bile güzel bir şey bence. 

Devamını artık spoiler yapacağım :)




DİKKAT SPOİLER

Kitap 360 sayfa geçiyor ama zaten 345'te son yazısı var. Geri kalan yerde oyuncu isimleri verilmiş Kitabın yarısını pek iyi bir şekilde okumadım. Mantık hatalarından canım sıkıldı iyice. Ama işte tam şurada işler değişti.
Snape mi dedi?

Scorpius'un şaşırdığı gibi ben de şaştım kaldım orada. Ama ne yazıkki kitapta başka süpriz unsuru olmadı. Yine de Snape'li sayfaları okumak güzeldi. Biraz farklı bir Snape ama zaten başka bir gerçeklik bu. Sanki paralel bir evren gibi :D :D

Kitapta eski isimlerin de geçmesini beklerdim. En azından George'u falan görmek. Ama sadece bi kere adı geçti. Espri namına hemen hemen hiçbir şey yoktu kitapta.

Kitabın J.K. Rowling eseri olmadağını gösteren 10 sebep 
1. Kitabın başında geçen trenden atlama sahnesi ne öyle. Muggle dünyasında mı sandınız kendinizi. Hogwarts duvarları falan her yer büyülü iken tren büyülü değil mi yani. Kimse bunu düşünmemiş mi?
2. Harry, Ron, Hermione ve Draco 37-40 yaşlarında geçiyor kitapta. Ama bakıyoruz kocaman adamlar çocuk gibi kavga ediyor. Tabiri caizse konuşmalar tam ergen gibi.
3. Senaryonun asıl sebebi: Albus'un kendini kanıtlamak istemesi. Sebepsiz yere babasından nefret etmesi. Nasıl der babamın elinde birçok insanın kanı var diye!!
4. Sihir bakanı bak koskaca sihir bakanının odasına basit bir büyü ile alohomora ile girilmesi. Yok artık!
5. Harry ve Ginny'nin Albus kaybolduktan sonra gece uyumaları. Daha sonra kabus görünce tekrar harekete geçmeleri. Ne yani kabus görmeyi mi bekliyordu Harry?
6.  Madem zaman döndürüyücü ele geçirdiniz Albus ve Scorpius. Demezler mi neden küçük bir hedef istersin? Cedric kurtulsun istersin? Direk Voldemort'un çocukluğuna git. Annesini veya babasını öldür. Tamam fazla sert oldu. O zaman onların hiç tanışmamalarını garantiye al. Şimdi diyeceksin ki nerden bilsin nerede olacaklarını. İstese bulurdu. Tom Riddle'ın ne zaman hangi şartlarda doğdunu bilmiyor muyuz?
7. Harry ve Hermione'nin zaman döndürücü çalındığını çok geç fark etmeleri. O da Mızmız Myrtle söyledi diye. Koskoca bakan el koydukları zaman döndürücünün kaybolduğunu bir Hogwarts hayaletinden öğrendi. Bravo!
8. Voldemort müritlerinin Voldemort adıyla anmaları. Karanlık Lord dememeleri. 
9. Ron Weasley’nin kitapta resmen yan karakter olması, bir komedi unsuru olarak yer alması.
10. J.K. Rowling'in yıllar önce verdiği röportaj ile Voldemort'un kızı olmasnın çelişmesi.



http://fantastikcanavarlar.com/ sitesinden alıntı


bugün bile kitapları yazarken yarattığı ufak detaylar üzerine onlarca teori ürettiğimiz J.K. gibi bir yazarın bu kadar -sözde- olayla dolu ama özde basite kaçılmış bir senaryoyu onaylamasını aklım almıyor.



Ron Parvati’den başka hiçbir kızla tanışmamış gibi Hermione’nin alternatifi o olmak zorunda (Lavender ölmemiş olabilirdi en azından), Hermione Ron’la evlenemeyince en başarısız olduğu ders (tabii ki yine büyük bir çoğunluktan daha iyi!) olan Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersleri vermeye başladı, çünkü Albus ve Scorpius’un yaptığı büyülerden nerede oldukları Bakanlık tarafından şak diye tespit edilemedi (17 yaşından küçükler!) gibi boşluklar ve büyü dünyasının gerçekçiliğini hafifleten etmenler vardı. Ayrıca zaman döndürücülerle geçmişe yolculuk, Sihir Bakanlığı’na çok özlü iksir kullanarak sızmak ve ordan bir şey kaçırmak, hâla Voldemort ve yardakçılarına karşı verdiğimiz savaş… Tüm bunlar Harry Potter evreninin görmüş olduğu olgulardı ve eser boyunca yeni ve karşımıza ilk defa çıkan bir olgu veya bilgi bulmak o kadar zordu ki hevesimiz biraz kursağımızda kaldı! Ancak eleştiri kısmını bir kenara bırakırsak büyü dünyasına gönülden bağlı biri olarak senaryoyu okurken bu kadar da olmaz dediğim küçük boşluklar kadar gözlerimden yaşların süzüldüğü yerler de oldu ve ne olursa olsun Harry Potter evreninin devam ediyor olması kesinlikle mükemmel!

Evet sanırım bu kadar. Gönül isterdi ki Hogwarts kurucuları ile ilgili bir hikaye olsun. Gönül isterdi ki James Potter, Sirius Black ve Remus Lupin hakkında bir hikaye olsun. Keşke bunlar olsa da okusak. Bakalım başka kitap çıkacak mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuduysan ses ver!