15 Ocak 2022 Cumartesi

Kasiyer - Sayaka Murata

 Artık başlasak mı ne? Koskoca 1 sene olmuş bloguma yeni yazı atmayalı... Böyle olmaz ama. 







Kitap Adı               Kasiyer
Yazar                      Sayaka Murata
Çevirmen               H. Can Erkin
Yayınevi                 Turkuvaz Kitap
Sayfa Sayısı           126
İlk Baskı Yılı         2019

Arka Kapak


“Lütfen, normal ol artık.”

Otuz altı yaşındaki Keiko Furukura, bir süpermarkette on sekiz yıldır kasiyerlik yapıyor. Kurallar basit: İşe zamanında geliyor, ürünleri raflara yerleştiriyor, müşterilere güler yüz gösteriyor. Müdürler değişiyor, çalışanlar değişiyor ama Keiko kasiyerliğe devam ediyor. Düzgün bir iş bulmasını, evlenmesini öğütleyenlerin sözüne kulak asmıyor. Derken bir gün... Yazarlığın yanı sıra yarı zamanlı kasiyerlik yapan Sayaka Murata, Kasiyer’de unutulmaz bir karakter yaratıyor. Aile, iş yeri, evlilik gibi kurumları masaya yatıran Murata, yarattığı karakter üzerinden topluma tek bir soru yöneltiyor:

“Başka bir arzunuz?”

“Japonya seyahatimde elimden bırakamadım. Karanlık, rahatsız edici, eğlenceli.”

Elif Batuman

“Tuhaf ve kolay akıldan çıkmayacak bir hikâye.”

Times

“Sayaka Murata harika bir yazar.”

Rabih Alameddine


Alıntılar

Kendini normal gören insanların, normal olmadığını düşündükleri insanları yargılama merakı vardır.

"Dünyanın ne zamandan beri böylesine yanlış bir hal aldığını öğrenmek için tarih kitapları okudum. Yakın çağ, yeni çağ, orta çağ... Ne kadar geriye gidilirse gidilsin dünya yanlışlardan ibaret. İlkel çağlara gidilse bile."

“Topluma karışmamışsan işe gir derler, işe girince daha fazla kazan derler, diyelim ki kazandın, evlenip çoluk çocuğa karış derler. Sürekli dünyanın cezalandırmasına maruz kalırsın.”

“Bir şey tuhafsa, insanlar çamurlu ayaklarıyla girip o tuhaflığın nedenini çözme hakkını kendinde buluyor.”



Yazar Hakkında Kısa Bir Bilgi

1979 doğumlu yazar, uzun yıllardır Tokyo’da yaşıyor ve aynı Keiko gibi o da, yazar olmanın yanı sıra, bir markette yarı zamanlı kasiyerlik yapıyor. İlk romanı Jyunyü ile 2001 yılında Gunzo Ödülü’nü, Shiro-iro no Machi no kitabıyla 2013 yılında Mishima Yukio Ödülü’nü alıyor. Kasiyer, Sayaka Murata’nın onuncu romanı. Aynı zamanda yazarın Türkçeye çevrilmiş ilk kitabı. 2016 yılında bu romanla Akutagawa Ödülü’nü de kazanmış ve kısa zamanda oldukça fazla okur tarafından sevilmiştir.


Benim Yorumum

Kasiyer kitabı daha ilk gördüğüm anda ilgimi çekmişti. Bir zamanlar ben de kasiyerlik yapmiş biri olarak "ne ki bu" diye merak etmiştim. Alıntılardan ve arka kapaktan da anlaşılacağı üzere kitapta normallik teriminden bayağı bir bahsediliyor. Başrol karakteri topluma göre hiç de normal biri değil. Aslında biz okuyucular da onu da normal bulamayız. Bu nedenle gerçekten tuhaf ve bazı yerleri de rahatsız edici bir kitaptı. Arka kapaktaki kısa birkaç yorum sahiden tam 12'den vurmuş. Ama bu kitabı okurken insan kendini sorguluyor. Zaten kitabın amacı da bu. Toplum ile aynı düşündüğümüzü fark ettiğimiz anda akla bir "acaba" sorusu geliyor. Acaba biz de mi toplumun dediği, toplumun yapmak istediği normal insanlara dönüştük? Acaba bunun hiç farkına bile varmadık mı? 




Puanlama

126 sayfalık kısa ve etkileyici bir kitap olmuş bu nedenle herkese tavsiye ederim. Benim puanım bu kitaba 8 oldu. Daha ayrıntılı ve güzel inceleme merak ederseniz de bir tane link bırakıyorum. Yalnız bu linkte spoiler var benden demesi.


Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere.



2 yorum:

  1. Bir sene olmuş mu yazmayalı. Günler ne çabuk geçiyor. Umarım artık o kadar ara vermezsin.

    Bu kitabı birkaç kere gördüm. Pek ilgimi çekmedi ama yorumundan sonra denk gelirsem okurum. Uzak Doğu edebiyatından bazen çok iyi örnekler çıkıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık buralardayım inşallah :)
      Bence güzel bir kitaptı. Bir solukta bitecek türde bir kitap :)

      Sil

Okuduysan ses ver!