12 Aralık 2017 Salı

Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken 20 Film

Merhaba sinemaseverler :)) belki de birçoğumuzun izlediği filmlerden oluşan bir liste yaptım. Yine de listedeki Hint filmlerini izlemeyen pek çok insan var. Bu listedeki bütün filmler büyük beğeni topladı. Sevmeyeceğiniz, sevilmeyecek bir film olduğunu hiç sanmıyorum. Kesinlikle hepsi çok güzel filmler. Listede imdb linkleri de mevcut. Neyse daha fazla uzatmadan artık listeye geçelim.





1. 3 idiots (3 aptal)
Imdb 8,4
Dünyanın en iyi filmi bence. Ve bu konuda böyle düşünen tek kişi değilim. Hâlâ izlemediyseniz acele edin.

Film Hindistan'ın en iyi mühendislik okulundaki üç arkadaşın dostluklarını ve hayatını anlatırken eğitim sistemini sert ve eğlenceli bir şekilde eleştirmektedir. Hindistan'da tüm zamanların (kendi yılına kadar) en yüksek gişe rekoru ve hasılatını yapan filmidir. Daha önce yine bir Aamir Khan filmi olan Ghajini tarafından elde edilen en yüksek gişe rekoru, bu film ile kırılmıştır. Film, yurtdışı pazarında da o tarihe kadar en yüksek hasılat yapan bollywood filmidir. Filmin başrol oyuncuları: Aamir Khan, Kareena Kapoor, Sharman Joshi, Boman Irani ve Madhavan'dır.



2. Bajrangi Bhaijaan
Imdb 8,4
Kesinlikle iyiki izlediğim diyeceğiniz bir film daha. Filmin konusu ise Pakistanlı konuşamayan küçük Shahida'nın (Harshaali Malhotra) annesi, Hindistan'da çocuğunun tedavi edileceğini öğrenir. Hindistan'a gidiş yolculuğunda küçük Shahida, annesini kaybeder. Hindistan'da Shahida'ya yardım edecek olan kişi ise Bajrangi Bhaijaan müridinden olan Pavan'dır. Pavan (Salman Khan) ile Shahida'nın yolları bakalım nasıl kesişecek ve Pavan, Shaihada'yı ailesine ulaştırabilecek midir...


3.Taare Zameen Par (Her Çocuk Özeldir)
Imdb 8,5
3 aptal filmini duyan bunu duymuştur sanırım. Mükemmel bir film daha.

Harfleri sayıları algılama problemi yaşayan Ishaan çevresi ve ailesi tarafından tembel geri zekalı muamelesi görür. Çalışmayı öğrenebilmesi için yatılı okula verildikten sonra tanıştığı resim öğretmeni ile değişen hayatı ve başarısını anlatan bir film. Ishaan derslerinde başarısız, yaptığı işlerin çoğunda tutarsız bir çocuktur, yazı yazmayı ve okumayı 3.sınıfta olmasına rağmen öğrenememiştir, kitabı her açtığında kelimeler sanki dans ediyor gibi gelir ona. Bu başarısızlığın sonucunda içine kapanık ve karamsar bir ruh haline bürünür, mutluluğu ve özgürlüğü insanlardan uzaklaşmakta bulur. Annesinin ilgisine karşın babasının katı tutumu Ishaan'ın zihinsel dünyasında gidiş gelişler yaşamasına sebep olur. Tam her şeyden ümidini kesmişken resim öğretmeni Ishaan'ın hayatını tam anlamıyla değiştirir.



4. Life is Beatiful (Hayat Güzeldir)
Imdb 8,6

Irkçılık din ayrımı gibi şeyleri anlatan bir film. Ve başrol hakkını vermiş. Hem oyunculuk hem karakter mükemmel.

II. Dünya Savaşı’nın birkaç yıl öncesini anlatarak başlayan filmde başkahramanımız hayat dolu Guido, güzeller güzeli öğretmen Dora’ya aşık olur ve tüm engellere rağmen evlenirler. Ardından bir de çocuk sahibi olan çiftin hayatlarındaki tüm pürüzler ortadan kalktığında savaş patlak verir. Yahudi oldukları için toplama kampına götürüldüklerinde Guido, oğluna esir kampının ve savaşın bir oyun olarak söyleyecek; oğlu, oyunu başarıyla tamamlarsa ödül olarak gerçek bir tank kazanacaklarını söyler.

II. Dünya Savaşı’nın sivillerin üzerindeki yıkıcı etkisini beyaz perdeye en iyi uyarlayan filmlerden biri olan Hayat Güzeldir, tüm olumsuzluklara rağmen her daim bir umut ışığı olduğunu adında olduğu gibi, içeriğinde de barındırıyor. Gösterime girdiği dönem büyük ses getiren film Akademi’nin de büyük ilgisine nail olup, En İyi Yabancı Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Film Müziği olmak üzere üç dalda Oscar ödülü kazanmıştır.



5. Django Unchained (Zincirsiz)
Imdb 8,4


Amerikan İç Savaşı’dan 2 sene öncesinde, Güney bölgesinde geçen film Köle Django’nun Almanasıllı ödül avcısı Dr. King Schultz ile yolunun kesişmesiyle başlıyor. Django, eski efendisini ölü ya da diri ele geçirmek isteyen Schultz ile anlaşmaya varır ve özgürlüğü karşısında Brittle kardeşleri kendisine getirme sözü verir. Görev başarıyla tamamlanır ama ikilinin yolları ayrılmaz Schultz ve Django beraber Güney’in en çok aranan suçlularının peşine düşerler… ‘Avlanma’ hünerini her geçen gün geliştiren Django’nun artık tek bir hedefi vardır: köle ticareti yüzünden kaybettiği eşi Broomhilda’yı bulmak ve onu kurtarmak... Bu hedef onları kötü şöhretli “Candyland” çiftliğine ve çiftliğin sahibi olan Calvin Candie’ye götürecektir…

Sinemanın dahi çocuğu, Oscarlı Quentin Tarantino'nun uzun süre üzerinde çalıştığı Spagetti Western türündeki projenin başrollerinde Jamie Foxx, Christoph Waltz yer alırken, Kerry Washington, Leonardo DiCaprio ve Samuel Jackson gibi yıldızlardan oluşan oyuncu kadrosu göz dolduruyor.



6. The Green Mile (Yeşil Yol)
Imdb 8,5


Oldukça iri yarı biri adam olan John Coffey, iki küçük kızı öldürmek suçundan idama mahkum olmuştur. Ürkütücü görünümünün aksine oldukça ince ve karmaşık bir iç dünyası olan Coffey, bazı doğa üstü güçlere sahiptir. Hapishanenin infaz odası baş gardiyanı Paul Edgecomb'un ona gerçekten suçlu olup olmadığını sorması ile birlikte aralarında bir diyalog başlar. Hasta olan Edgecomb'un Coffey'in güçleri sayesinde iyileşmesiyle olaylar gelişmeye başlar. Edgecomb'in, Coffey'in bu gücünün farkına varmasıyla Coffey'e olan düşünceleri tamamen değişmeye başlar. Coffey bu gücü sayesinde mucizeler yaratmaktadır ve Edgecomb bu mucizenin yaşamaya devam etmesi gerektiğini düşünmektedir.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Frank Darabont'un yaptığı film Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Film, En İyi Film Akademi Ödülü, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü, En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü ve En İyi MüzikAkademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.



7. Benim Adım Khan
Imdb 8,0
Bir Hint filmi daha. 11 Eylül'ü Müslümanlar açısından anlatan mükemmel bi film.

Rızvan Khan (Shahrukh Khan) küçüklüğünü annesiyle (Zarina Vahab) ıssız bir yerde geçiren bir müslümandır. Annesi öldükten sonra Amerika'ya küçük kardeşinin yanına gider. Orada tanıştığı ve aşık olduğu Mandira (Kajol) adında dul ve Hindu bir kadın ile evlenir. Rızvan Khan aynı zamanda da Asperger sendromu hastasıdır. Bu hastalık Otizm rahatsızlığının bir çeşididir ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. 11 Eylül saldırılarından sonra Mandira'nın oğlu faşist kesimler tarafından döverek öldürülür. Öldürülme sebebi annesi evlendikten sonra Khan soyadını almış olmalarıdır.



8. V for Vendetta
Imdb 8,2

Fazla söze gerek yok bu filmi duymayan yoktur sanırım.

Alan Moore'un yazıp David Lloyd'un çizdiği DC in yayınladığı aynı isimli çizgi romandan beyaz perdeye uyarlanan filmin başrollerini Hugo Weaving ve Natalie Portman paylaşıyor.

Hikâye; geleceğin İngiltere'sinde (2020) geçmektedir. Diktatör bir rejime bireysel bir başkaldırının nasıl toplumsal hale geldiğini gösterir. Filmde terör olaylarında büyük kayıplar verdikten sonra kurtuluşu baskıcı bir yönetimde bulan ingiliz halkının uyanış öyküsü anlatılmaktadır.



9. Vali 
Imdb 7,4
İşte bak bu filmi izlemeyen çok var. Film gerçek bir olay anlatıyor. Ülkemizde yaşanmış bir olayı. Ve insanlar ne kadar çabuk unutuyor böyle şeyleri!

Karakteri, güçlü iradesi, sıradışı fikirleri ve enerjisiyle halkın güvenini kazanmış bir devlet adamı olan Vali Recep Yazıcıoğlu’nun, en son görev yaptığı Denizli ilinde başından geçen ilginç olayların anlatıldığı filmde; ucu uluslararası örgütlere ve gizli servislere dayanan esrarengiz olaylar beyazperdeye yansıyacak.



10. Kal Ho Naa Ho
Imdb 8,0
Yarın bir daha gelmez zamanın değerini bilin. Mükemmel bir aşk hikayesi.

The indian love story diye sloganı bulunan 2003 yapımı karan johar-nikhil advani filmidir.aşkın ne zaman nerde geliceği,hayatının aşkının aslında başucunda olup da farketmediğin,sevmenin sevdiğini mutlu görmek olduğunun,ne kadar zorda olsa aşkını başka birine aşık etmenin,aşka bazen bir ömürün yetmediğinin,insanların her zaman eşinin iyi bir arkadaş olmasının istediği fakat en iyi arkadaşının eşin olabileceğini bize gösteren filmdir.



11. Canım Kardeşim
Imdb 8,8

Çok fena bir dram filmi. Mendilleri hazırlayın. Bence Tarık Akan'ın en iyi filmi.

Kahraman, ağabeyi ve ağabeyinin dostu Halit, beraberce yokluk içinde ancak kendilerine yettikleri bir yaşam sürmektedirler. Bu buhranın içerisinden çıkmak için tek umutları Kahraman’ın okuması ve hayatta bir amacının olmasıdır. İçerisinde yaşadıkları yoksulluklarına rağmen bir şekilde mutlu ve iyimser kalabilmeyi başaran üçlünün tüm hayatları Kahraman’ın kanserolduğunu öğrenmeleriyle beraber geri dönüşü olmayan bir biçimde sarsılacaktır. Kahraman’ın hayatındaki son isteği ise bir televizyondur. Artık ona bir televizyon almak, geride kalan ikilinin tek amacı olacaktır.

Ertem Eğilmez’in Tarık Akan, Halit Akçatepe, Kahraman Kıral, Metin Akpınar, Adile Naşit, Kemal Sunal gibi sinemamızın değerli oyuncularını yanına alarak kotardığı filmi Türk sinemasının en içten eserlerinden biri olarak anılıyor.



12. Black
Imdb 8,2
2005 yapımı güzel bir hint/amerikan filmi.hayatını karanlıkta yaşamaya mahkum sağır ve kör bir kızın, öğretmeni sayesinde hayatın abecesini öğrenmesinin konu edildiği; dram yönünün sömürülmeyip sadece ortaya konulduğu, sürükleyici ve izlenesi bir eser. kızlarına belli kalıpların içerisinde baktıkları için başarılı olamayan bir aileye, öğretmen bakış açısının bolluğu ile karşılık veriyor ki bu sayede imkansızı-bu da asla öğrencisine öğretmediği bir kelime- başarıyor.



13. I Am Legend (Ben Efsaneyim)
Imdb 7,2
Robert Neville başarılı bir bilim adamıdır ve insanlığı yok edeceğine inanılan,önüne geçilemez tehlikeli virüs ona bulaşmamıştır. Virüs çok kısa bir zamanda insanların ölümüne sebep olmuş, sonuçta Neville New York'ta hayatta kalan tek insan olmayı başarmıştır. Ancak Neville'in durumu çok zordur çünkü belki de dünya üzerindeki tek insan kendisidir. Üç yıl boyunca dolaşmakta, yaydığı radyo mesajları ile hayatta kalan insanlara ulaşmaya çalışmaktadır.
Herhangi bir canlıya rastlayamayan Neville aslında yalnız değildir ve her hareketi izlenmektedir. Salgından sağ kurtulan eski insan-yeni mutantlar Neville'in ölümcül bir hataya düşmesini beklemektedirler.



14. Lorenzo'nun Yağı
Imdb 7,2
Bütün anne ve babaların örnek alması gereken bir film. Bu derecede azim, müthiş bir sevgi, çaba insana vay be dedirtiyor.

Lorenzo dünyada ender rastlanan ve tedavisi mümkün olmayan ölümcül bir hastalığa yakalanır. Çaresiz kalan aile hastalığın tedavisini bulmak için sıkı bir mücadeleye girer.Bir yandan da Lorenzo ölmektedir.Film tamamen gerçek bir hikayeye dayanmaktadır.



15. Logan
Imdb 8,2
Şimdi diyeceksiniz bu listede bu filmin ne işi var. Ama yine bence diyorum. Fantastik olarak en iyi film bu. Ve dikkatli izlerseniz vermek istediği mesajlar, filmdeki replikler çok güzel. Bir daha bunun gibi film ne zaman gelir bilinmez.

Yakın bir gelecekte geçen filmde Logan (Hugh Jackman) artık yaşlanmış ve yorulmuş, süper yetenekleri erozyona uğramaya başlamıştır. Alzheimer'ın etkisiyle iyice unutkanlaşan Profesör X, yani Charles Xavier'i Meksika sınırına yakın bir yerde saklamaktadır. Logan tüm dünyadan kaçmaya çalışsa da bir gün onları bulan Laura Kinney (Dafne Keen) adlı küçük bir kız bu huzuru bozacaktır, nitekim kendisi gibi mutant olan kızı, peşindeki karanlık güçlerden koruması gerekecektir.
Logan filmi, orijinal Wolverine serisinin devamı, yani 2013'te gösterime giren The Wolverine filmiyle başlayan serinin 2. filmi, toplamda Wolverine üzerine çekilen 3. film olacak (X-Men Origins: Wolverine ve The Wolverine'in ardından). Bu film aynı zamanda Hugh Jackman'ın Wolverine'i canlandırdığı son film olma özellğine sahip.



16. Ghajini
Imdb 7,3
Mükemmel bir hint aşk filmi daha :))

Sanjay Singhania Hindistan'ın en büyük iş adamlarından biridir. Bir iş gezisi dönüşünde evinde nişanlısı öldürülür ve kendisi de ağır yaralı olarak kurtulur. Ama başına demir sopayla darbeler alan Sanjay kısa süreli hafıza kaybına uğrar ve ona saldıranların düşer.



17. The Prestige
Imdb 8,5
Bu beklenmedik dönüşlerle dolu gizemli öyküde, Viktorya Devri’nde iki sahne sihirbazı, giderek şiddetlenen bir savaşa ve birbirlerinin mesleki sırlarını ortaya çıkartmak için doymaz bir susuzluğa dönüşen güçlü bir rekabete girişiyorlar. Bu iki görkemli adamın cüreti tutkuya, şovmenliği bilime ve hırsı dostluğa kırdırmalarının sonuçları tehlikeli, ölümcül ve hileli oluyor. Her şey yüzyılın başında, hızla değişen Londra’da başlıyor. Sihirbazların ünlü ve en üst mertebede idol olarak kabul edildikleri bir zamanda, iki genç sihirbaz şöhrete giden yolu çizmeye başlarlar. Gösterişli, sofistike Robert Angier (HUGH JACKMAN) tam bir şovmenken, yontulmamış ve gelenekçi Alfred Borden (CHRISTIAN BALE) sihirli fikirlerini gösterme yeteneğinden yoksun, yaratıcı bir dahidir. Birbirlerini takdir eden arkadaşlar ve ortaklar olarak yola çıkarlar. Ama en büyük numaraları ters gidince, aralarında ömür boyu sürecek bir düşmanlık başlar; ikisi de bir diğerini geçme ve altüst etme niyetindedir. Sürdürdükleri aşırı rekabet, her numarayla, her gösteriyle daha da büyür; ta ki sınır tanımayana, hatta elektriğin yeni ve inanılmaz güçlerini ve Nikola Tesla’nın bilimsel dehasını işin içine dahil edene dek...



18. Truman Show
Imdb 8,1
Truman çok güzel bir adada yaşamaktadır... Fakat bu ada, Truman dışında her şeyin sahte olduğu bir ortamdır ve doğduğu günden itibaren devamlı olarak seyirciler tarafından izlenmiştir. Truman, bunun hiç farkında olmaz, ta ki öldüğünü sandığı babasını görene dek.



19. Rang De Basanti
Imdb 8,3
Böyle vatan sevgisi işlenmiş bir film sizi uzun süre etkisinde bırakacak. Film bitince delice bir şeyler yapmayın :)))

Sue, İngiliz bir araştırmacıdır ve Hint kültürüne ilgi göstermektedir. Dedesinin yazdığı günlüklerden yola çıkarak Hindistan’a gidip, onların bağımsızlık mücadelesiyle ilgili bir belgesel çekmek ister. Üniversite gruplarından oyuncular toplamaya çalışan Sue için manzara oldukça gariptir; çünkü bu gençlerin hepsi yozlaşmış bir şekilde Batı kültürünün taklitçileri haline gelmiştir…

Aamir Khan’nın başrolünde oynadığı ve milletlerin tarih bilinçlerine eleştirilerde bulunan filmde, gençlerin kendi toplumlarına nasıl yabancılaştığı ve bunun sonuçları mükemmel bir biçimde aktarılıyor.



20. The Shawshank Redemption
(Esaretin Bedeli)
Imdb 9,3

İmdb'nin birincisi film. Konu olarak mükemmel olsa da biraz sıkıcı bence.


Andy Dufresne, genç ve başarılı bir bankacıdır. Karısını ve karısının sevgilisini öldürmek suçundan yargılanır ve ömür boyu hapis cezası alır. Shawsank Hapishanesi'nde dayak, işkence,tecavüz, her türlü durum yaşanmaktadır fakat Andy gene de hayata bağlı ve iyimserdir. Bu tutumu etrafındakileri de etkiler. Andy umutlu bakış açısıyla çevresindeki tüm mahkumları, parmaklıklar arkasında bile özgür bir yaşam olabileceğine inandırır. Andy'nin bu çabalarına ortak olacak bir arkadaşı da olacaktır: Red.

Bir Stephen King uyarlaması olan filmde Morgan Freeman ve Tim Robbins başrolde. Film aralarında en iyi film adaylığı da olmak üzere tam 7 dalda Oscar'a aday gösterildi.
Listeye eklenmesini istediğiniz filmleri yorum olarak söyleyin lütfen. Sizin de kendi listeniz varsa görmekten memnun olurum.

Herkese iyi seyirler :))




2 yorum:

Okuduysan ses ver!