23 Nisan 2020 Perşembe

Bir Mekteptir Oruç - İhsan Şenocak



Ramazan girip çıktığı hâlde günahları affedilmeyenin burnu sürtülsün! Ana babasına veya ikisinden birine yetişip de Cennete girmeyenin burnu sürtülsün! Yanında anıldığım zaman bana salevat getirmeyenin burnu sürtülsün! [Tirmizi]
Bu hadisin bilincinde olup da boş durmak olmazdı. İhsan Şenocak'ın ilk defa bir kitabını okuyorum. Kitapta çok fazla Osmanlıca kelime vardı. Cümlenin gidişatından anlamı belli olsa da buna takılırım diyenlere bu kitabı tavsiye etmem. Onun dışında gayet güzel kitaptı. Orucun bilincini anlatıyor. Herkesin bildiği şeyler kitapta alınmamış. Daha çok yapılan yanlışlar üzerinde durulmuş güzel olmuş. Ayrıca Ramazanda gerçekleşen İslam Tarihindeki önemli olaylar ve Peygamber Efendimiz (sav) ile ilgili birkaç yer anlatılmış. Güzel kitaptı.
Herkese hayırlı ramazanlar!

Arka Kapak




Ramazan’ın son on gününde minârelere, “Elvedâ Ey Şehr-i Ramazan!” mahyâsı asıldığında ya da yanık sesli hafızların, “Elvedâ Ey Şehr-i Ğufrân” ilahileri duyulduğunda her yaştan insanı bir ağlama hâli tutar; ihtiyar ağlar, kadın ağlar, çocuk ağlar, köy ağlar, şehir ağlardı. Hafızların mukâbelelerinin, vâizlerin söz ve üsluplarının konuşulduğu iftar sofralarında, buruk bir sesle, “Bugün de gitti…” derdi âile büyüğü. Son iftarda gözler dolar; herkes, “Seneye yâ nasip…” der; fakat kimse “Bu yıl da Ramazan bitti.” diyemezdi. Zordu, “Ulu Hocamız Ramazan-ı Şerîf gitti…” diyebilmek. Son teravihte câmiler, içinden cenaze çıkan evler gibi hüzne bürünürdü. Ramazan’a “elvedâ” demek kutlu bir insanı Âhiret’e uğurlamak kadar acı gelirdi yüreklere... Tahammülü de, telaffuzu da zordu... Vâiz, Ramazan’la câmiye gelen berekete; çocuk, sokakta her gördüğünde şeker veren ihtiyar amcanın merhametine; sütçü, selamsız geçmeyen mahalle halkının nezaketine; kadın, çorbadaki tuzu mevzu etmeyen beyinin zerâfetine ağlardı. "Elvedâ" ile başlayan cümleler mahyâcının elinde, okuyanların ise boğazında düğümlenirdi.




Alıntılar


Dünya oyun ve eğlenceden ibarettir. Hayat, deniz kenarında çocukların kumdan kaleler yapma işine benzer. Hava kararınca onların oyunu, ölüm meleği gelince de senin dünya oyunun biter; perde kapanır. Ölmeden önce öl ki öldüğünde amellerinle yaşa!

Oruç tutmayan aç olanla empati kuramaz. Bu yüzden oruç tutanların dünyasında Ramazan bir infak ayı olarak tezahür eder. O bir ceza mevsimi değil, günahlardan arındırma ve salih amellerle tehzib etme iklimidir.

İmam Gazali İhya'da der ki: ''İftar vakti sofra hazırlandığında menü, kişi eğer oruç tutmasaydı nelerden oluşacaksa, yine onlardan olmalıdır. '' Yani bir tas çorba, bir tabak yemek ve biraz da ekmek...

Eğer sizler annelerinizden, babalarınızdan gördüğünüz şekliyle hakikatine vakıf olmadan ya da daha sağlıklı olalım diye gece sahura kalktıysanız ya da zayıflamak için oruç tuttuysanız ya da bir yerde çalışıyorsunuz; mesai arkadaşlarınızın tamamı oruç tutuyordu da, onların yanında mahcup olmamak için oruç tutuyorsanız, o zaman Ramazan'dan payınıza sadece bir ay aç ve susuz kalmak düşer.

Kendin için istediklerini, bir asra dahi ulaşmayan şu dünya hayatı için değil, 'halidine fiha ebeda' olan Ahiret için iste. Unutma ki, 'Kim yalan sözü ve onunla ameli terk etmezse (bilmeli ki) Allah'ın onun yiyip içmesini bırakmasına ihtiyacı yoktur. 'Devlet başkanı, bakan, vali de olsan Allah'ın kulusun. Sahip olduklarına da, sana da sahip olan bir Allah var.

Kur'an okuyunuz! Zira Kur'an kıyamet günü okuyana şefaatçi olarak gelir. (Buhari)

Kim Ramazanda bir nafile yaparsa, Ramazan dışında farz yapan adam gibidir. Kim Ramazanda bir farzı yerine getirirse Ramazan dışında yetmiş farz yapan gibi sevaba nail olur. (hadis)

Puanlama

10 üzerinden 9

Herkesin ramazanı hayırlı olsun. Bu Ramazanı faydalı, verimli geçirenlerden olursunuz inşallah. Kur'an okumak önemli ama Kur'an'ı açıklamalı Meali ile okumak daha önemli. Kaza namazları da kılalım ve kitap okumayı da ihmal etmeyelim elbette. Uzun zamandır ertelediğim ama Ramazanda kesinlikle okumayı planladığım kitaplar

Masum Değilim Ne Yapsam da Bağışlansam 250 Salih Amel
510 sayfa
Kur'an Bana Ne Diyor? Açıklamalı Meal
687 sayfa
Alemlere Rahmet Muhammed Resulullah (sav) semerkand yayınları
452 sayfa
Mükemmel Bir Namaz İçin Namazda Huşuya Götüren 155 Etken
128 sayfa

Hayırlı ramazanlar! 

2 yorum:

  1. Tüm islam aleminin Ramazan-ı Şerifi hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
  2. Şule'den geldim. Merakla takip edeceğim meydan okumayı :)

    YanıtlaSil

Okuduysan ses ver!