25 Şubat 2020 Salı

Yeni Başlayanlar için 20 Mükemmel Anime


Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda anime izlemeye yeni başlayanlar için birkaç tavsiyede bulunacağım. Yazıya başlamadan önce 3 büyükleri (Naruto, One Piece, Bleach) bölüm sayısı çok olduğu için listeye almadım. Yine 4. büyük sayılan Fairy Tail de yok. Bu dördünü izleyen varsa kilitli özellik açılır, bol göndermesi olan Gintama gelir :D

Belirli bir sıralama yapmadım. Hepsi güzel animeler. Hangi tür size uyuyorsa onu seçin ve başlayın animeye derim. Geç bunları, en güzeli hangisi onu söyle derseniz bana göre Shingeki no Kyojin, en popüler anime Death Note, myanimelist puanına göre dersen fullmetal alchemist brotherhood  derim :)





Boku Dake Ga İnachi Machi

Toplam Bölüm Sayısı: 12
Türü: Gizem, Psikolojik, Süper Güç, Seinen
Konusu: Satoru Fujinuma 29 yaşında manga sanatçısı ve Oasi Pizza’da teslimatçı olarak çalışan bir gençtir. Anime, Satoru’nun sahip olduğu yetenek üzerine kuruludur. Bulunduğu ortamda kötü bir olay olduğunda kısa bir süre öncesine geri dönebilmektedir. Çoğu zaman kötü olayları önler ama genel olarak kendisine zarar verir. Kendisi ise bu olaya “UYANIŞ” adını vermektedir.


Yazarın Görüşü: Anime özellikle aile içi şiddet ve çocuk istismarı gibi önemli toplumsal olaylara değindiği için bir ödül almıştır ve bunu hak etmiştir bence. İnsanın geçmişte aldığı kararların, yaptığı davranışların geleceği aslında nasıl da muazzam bir şekilde etkileyip değiştirebildiğini gözlerimizin önüne seriyor bu anime. Dostluk teması ve dramı ile mükemmel bir anime.





91 Days

Toplam Bölüm Sayısı: 12
Türü: Aksiyon, Dram, Tarihi, Seinen
Konusu: Hikâyemiz Amerika'nın Lawless şehrinde, İçki Yasağı'nın yürürlükte olduğu 1920'li yıllarda geçiyor. Başkarakterlerimizden olan Avilio, Vanetti mafyasına katılmak üzere bu şehre gelir. Ancak aklında farklı planları bulunan kahramanımızın esas amacı daha önce bu grubun içerisinde yer almış olan annesi ve kardeşini öldürenleri bulmak ve onlardan intikam almaktır.


Yazarın Görüşü: Mafya ve intikam konusunu işleyen, ortamı, konuşmaları, karakter tasarımlarıyla, konusuyla uyumluluk gösteren, klişelere bulaşmadan final yapmış anime. Baş karakterin zeka dolu hamleleri ve sinsi kişiliği bir Death Note ve Kira tadı veriyor.




Zetsuen no Tempest

Toplam Bölüm Sayısı: 24
Türü: Aksiyon, Dram, Psikolojik, Gizem, Büyü
Konusu: Mahiro Fuwa'nın kardeşi 1 yıl önce esrarengiz bir şekilde öldürülmüş ve Mahiro kardeşinin katilini aramak üzere ortadan kaybolmuştur. "Kusaribe" adlı büyücü klanının en güçlü büyücülerinden biri olan Hakaze Kusaribe ise düşmanları tarafından bir adaya hapsedilmiştir. Hakaze, irtibat kurabileceği birini ararken bir şekilde Mahiro'yu bulur ve ikisi bir anlaşma yapar. Anlaşmaya göre Mahiro, Hakaze'nin düşmanları tarafından uyandırılmak istenen ve tüm dünyaya kaos getirecek "Göç (Zetsuen) Ağacı'nı" durduracaktır. Bunun karşılığında Hakaze, Mahiro'nun kardeşini öldüren katili bulmasına yardım edecektir.

                                          

Yazarın Görüşü: Anime tamamen Shakespeare'nin Hamlet ve Fırtına adlı eserlerinden esinlenerek yazılmış. O yüzden bol bol alıntı var zaten. Edebi alıntılar, aksiyon, aşk, dram ve mükemmel bir gizemi ile anime sizi içine çekecek bir çırpıda bitireceksiniz.



Death Note 

Toplam Bölüm Sayısı: 37
Türü: Gizem, Polisiye, Psikolojik, Doğaüstü
Konusu: Bir ölüm meleği olan Ryuk ölüm defterini(death note) kaybeder ve defter bir okulun bahçesine düşer.Öğrencilerden biri olan Light defteri bulur. Defterin üzerinde her kimin adı deftere yazılırsa o kişinin öleceği yazmaktadır. En başta buna inanmayan Ligh ilk denemesinde bunun gerçek olduğunu anlar. 5 gün boyunca kötü olduğuna inandığı kişileri öldürür fakat bir gece Ryuk ona görünür. Light onu öldüreceğinden korkar ama Ryuk ona bir şey yapmaz çünkü deftere sahip olan kişi ona da sahip olmaktadır. Defteri kullanarak adaleti sağladığına inan ve Kira olarak tanınan Light hem kimliğini korumalı hem de dünyanın en iyi dedektifi olan L’in kim olduğunu öğrenip onu öldürmelidir.

Yazarın Görüşü: Dünyanın en popüler animesi. Bence fazla abartılıyor ama yine de izlemeye değer. Bu animeyi neden çok seviyorlar? Çünkü bu animede iyi ve kötü yargıları tartışılıyor, çoğunluğun iyiliği için olan özünde kötü davranışlar sorgulanıyor, dünyanın tek bir adamın kararlarıyla yargılanması anlatılıyor. Ayrıca akıl oyunlarının dönmesi ve felsefi atışmaların olması da keyif zevkini tavan yapıyor.



Steins Gate

Toplam Bölüm Sayısı: 47 (ova ve filmleri mutlaka izleyin)
Türü: Bilimkurgu, Seinen
Konusu: Akihabara bölgesinde geçen hikayenin ana kahramanı kendisini “çılgın bilim adamı” olarak tanıtan Okabe Rintarou. Okabe, “Geleceğin İcatları” labratuvarının kurucusudur. Bu labın ilk üyeleri arasında ise süper hacker Hashida Itaru(Daru) ve Okabe’nin çocukluk arkadaşı Mayuri Shiina (Mayushii) yer alıyor. Geleceğin İcatları labrotuvarı’nın icatlarından biri olan “mikrodalga telefon” ile yaptıkları deneylerde muzu hep jele dönüştürdüklerini görürler. Ancak bir süre sonra gelişecek bir durum vardır ki; Okabe’nin bu icadı aslında bir zaman makinesidir. Okabe’nin bunu farketmesi de çok uzun sürmeyecektir.


Yazarın Görüşü: Steins Gate zaman yolculuğu ile ilgili mükemmel bir bilimkurgu animesidir. Anime bir yandan da şirketlerin, gizli organizasyonların, hatta devletlerin güç elde etmek ve dünyayı yönetmek için neler yapabileceğini acımasız bir şekilde gösteriyor, diğer yandan aslında bir distopya dünyasında yaşayıp yaşamadığımızı da sorgulamamızı sağlıyor.




Code Geass

Toplam Bölüm Sayısı: 50
Türü: Aksiyon, Bilimkurgu, Mecha, Süper Güç, Askeri, Dram
Konusu:Britanya ve Japonya arasında geçen savaşta, Britanya’nın ilk defa insan görünümlü zırhlı araçlar olan Knightmareleri kullanması sonucu Japonya, Britanya’ya yeniliyor ve imparatorluk toprağı haline gelip yeniden isimlendiriliyor; Bölge 11.
Kahramanımız Lelouch, ilk bölümde gerçekleşen bir dizi olay sonunda kendini özel bir mistik güç (geass) sahibi olarak bulur. Bu, bir bakışı ile karşısındakine istediğini yaptırabilme özelliğidir. Bu andan sonra zeki kahramanımız Lelouch, -kimliğini gizli tutarak- ayaklanan Japonlara yardım edip Britanya İmparatorluğu’nu düşürmek için elinden geleni ardına koymamaya karar verir.



Yazarın Görüşü: Senaryosu Hollywood filmlerinden daha üstün, daha akıcı ve daha akıl almaz olaylarla döşenmiş. Bu anime size adalet olgusunu sorgulatıyor. Kim haklı kim değil? Doğru olan ne? gibi sorular sorduruyor. Hayatın zorluğunu, sadakatin, aşkın, sevginin ve ailelerin çocuklarını ne hale getirdiğini gösteren siyaset dolu harika bir şaheser bu anime. 



Fullmetal Alchemist Brotherhood

Toplam Bölüm Sayısı: 64
Türü: Aksiyon, Macera, Askeri, Dram, Komedi, Sihir 
Konusu: Elric kardeşler Edward ve Alphonse ölen annelerini diriltmek için simyaya başvururlar. Ama insan ruhu ile değiş-tokuş yapılacak eş değerde bir şey bulunmamaktadır. Deney sırasında büyük kardeş Edward bacağını, küçük kardeş Alphonse ise bedenini kaybeder. Edward elindeki son çareyi kullanıp Al’ın ruhunu bir zırha bağlamayı başarır ama bu esnada da kolunu kaybeder. İki kardeş annelerini diriltmenin imkansız olduğu büyük kayıplardan sonra anlar. Automail sayesinde mekanik uzuvlarına kavuşan Ed, kardeşine olanların kendi suçu olduğuna inanır. Al'ın bedenini geri almak ve simyayı daha da iyi öğrenmek için Elric kardeşler evlerini yakıp bir yolcuğa çıkarlar.


Yazarın Görüşü:Myanimelist puanına göre 1. sırada olan anime. Konusu ile kendine çekiyor anime. Bu arada önce 2. bölümü izleyip daha sonra 1. bölümü izlemek lazım. Anlaşılması bakımından daha iyi. Daha sonra normal sıraya uyun yine. 7 günah etrafında toplansa da animenin genel yapısı, insanı insan yapan sevgi, bağlılık, sadakat, erdem, çalışkanlık, özverili olmak gibi şeylere de bir o kadar sadıktır. Yeri gelince güldüren, yeri gelince duygulandıran, mükemmel repliklere sahip ve birçok ders çıkartılabilen bu animeyi izleyin derim.





Shingeki no Kyojin

Toplam Bölüm Sayısı: 59 (son sezon çıkmadı bi de ovaları mutlaka izleyin)
Türü: Aksiyon, Gizem, Askeri, Süper Güç, Dram
Konusu:Yüzyıllar evvel insanoğlu devler tarafından yok olmanın eşiğine getirilmiştir. Devler tıpkı anlatılagelmiş hikayelerdeki gibi, uzun, zekadan yoksun görünen, insanları yiyen ve de en kötüsü bunu beslenmek için değil zevk için yapan varlıklardır. Az sayıdaki insan, en uzun devlerden bile yüksek duvarlar inşa ederek çevreledikleri bir şehrin koruması altında hayatta kalmıştır. Şu anki zaman diliminde ise 100 yılı aşkın bir süredir tek bir dev dahi şehre ayak basmamıştır. Henüz erginliğe erişmemiş bir çocuk olan Eren ile Mikasa, bir anda ortaya çıkan inanılmaz büyük bir devin saldırısı sonucu şehrin surlarının yıkılmasına tanık olurlar.


Yazarın Görüşü:Bir anime ne kadar mükemmel olabilir? Senaryo, karakter yapıları, dövüş stilleri, çizim kalitesi, müzikler hepsi muhteşem. Farklı uluslardan insanların bulunduğu distopik bir toplum oluşturuyor animenin karakterleri. Bu anime kendinden beklenen her şeyi fazlasıyla veriyor ve post-apokaliptik duruşuyla yaşam savaşını detaylandırıyor. Saldırı sahnelerinde karakterlerin hissettiği korkuyu izleyiciye de aktarabiliyor. Aksiyon sahnelerindeki adrenalin patlaması ise ekran başındakilere nefessiz anlar yaşatıyor. Dram içeren sahneler olduğu gibi komik sahneler de var. Kısaca anime her duygusunu karşıya geçirmeyi çok iyi başarıyor. Genel olarak karakterlerimizin yaşam savaşının altını çizen yapım, finale doğru sanki merak unsuru artırmak ister gibi bazı oyunlar oynuyor izleyiciye ve elbette bunu başarıyla da gerçekleştiriyor. Kısacası izleyin, izlettirin.



Sword Art Online 

Toplam Bölüm Sayısı: 89 (son sezon çıkmadı henüz)
Türü: Aksiyon, Macera, Oyun, Romantik
Konusu: 2022 yılında piyasaya sürülen Sword Art Online MMORPG oyunu, başa takılan bir alet aracılığıyla oyuncuları kendi dünyasına götürerek gerçek bir Role-Playing oyunu sunmaktadır.Oyuna katılan 10.000 oyuncu arasında olan Kirito da SAO dünyasına giriş yapmıştır. Fakat kısa sürede bütün oyuncular oyundan çıkış olmadığını fark ederler ve herkes bir anda geniş bir alana ışınlanır.
Oyunun yapımcısının burada yaptığı açıklamaya göre oyundan çıkmanın tek yolu 100 katlı SAO dünyasını temizlemektir. Her katta bir boss bulunmaktadır ve 100. kattaki boss'u öldürebilen oyundan çıkabilecektir. Fakat oyunda ölen gerçek hayatta da ölecek ve dışarıdan biri oyuncuların başındaki aleti çıkarmak isterse alet oyuncuları öldürecektir. Bütün oyuncular şaşkınlık içerisindeyken oyunlar konusunda tecrübeli olan Kirito oyunu kazanmayı kafasına koymuştur.


Yazarın Görüşü:Bir MMORP içinde geçse de, oyunun aksiyonundan çok karakterler arasında yaşanan dramaya odaklanmış bir seridir. Bunu bilerek izleyin derim. Ama senaryosu fena içine çekiyor insanı, özellikle mmo geçmişiniz varsa kesinlikle izlemeye değer. Her zamanki gibi iyilik ile kötülüğün birbiriyle çarpıştığı bir anime izlemekteyiz, ancak kötü olan kişi bu dünyayı yaratan mıdır yoksa orada ne yapacağını seçen insanlar mı, o size kalmış. İnsanoğlunun sanal dünya ile olan ilişkisi ve bunun psikolojisi çok ciddi bir şekilde irdelenmiş. Kurulan hikaye gerçekleşse, yaşanacaklar birebir animede anlatıldığı gibi olması muhtemel.

Shinsekai Yori

Toplam Bölüm Sayısı: 25
Türü: Bilimkurgu, Gizem, Korku, Psikolojik, Doğaüstü, Dram
Konusu: Günümüzün bin yıl sonrasındaki Japonya'da geçen hikayede, beş çocuk — başkarakter Saki, Satoru, Maria, Mamoru ve Shun — bir ütopya olarak görülebilecek kadar sakin bir kasabada doğmuş ve büyümüşlerdir. Dünyayı, lanetlenmiş güç ya da tanrıların gücü olarak da bilinen telekineziye sahip insanlar yönetmektedir.
Saki ve arkadaşları, başlarına gelen bir olaydan sonra içinde yaşadıkları dünyanın gerçek yüzüne şahit olurlar. İnsanoğlunu bu duruma getiren kanlı tarih de dahil olmak üzere her şeyi çok geçmeden öğrenirler. Bu beşli, hayati tehlikelerle dolu bir maceraya atılacak, arkadaşlarını ve yok olmanın eşiğindeki bir dünyayı korumak için savaşacaktır.

                                      

Yazarın Görüşü:  Konusu ve işlenişi mükemmel olduğu için kesinlikle izlemenizi tavsiye ettiğim 2 animeden biri. Shinsekai Yori, gelecekte geçiyor ama bu gelecek; uçan arabaların ya da uzay gemilerinin, gökyüzünde süzülen binaların çağı değil. Bu dünya, insanlığın başına gelen kötü olaylar zinciri sonucunda doğanın da galip gelmesi ile sıfırdan başlıyor. Bu anime insan olmanın doğasını kurcalayan ve toplumla insanın, insanla toplumun ilişkilerini irdeleyen, felsefi yönü ağır basan bir bilimkurgu animesi. Animenin senaryosu kendisine her seferinde yeni sorular eklerken, izleyiciye o sorular üzerine düşünecek vakit veriyor ve bu esnada önceden sormuş olduğu soruları cevaplamayı da ihmal etmiyor. ve daha da önemlisi neredeyse her zaman doğru soruyu soruyor, insan oğlu ne kadar acımasız olabilir? insanoğlu hayatta kalmak için neleri göze alabilir? kendi evladından vazgeçebilir mi? kendi hayatından vazgeçebilir mi? insan kendi arzuları için ne kadar ileri gidebilir? özgürlüğün bedeli nedir ne kadar canla ödenir? gibi gibi... Distopik bir anime olunca böyle oluyormuş demek...

Shigatsu wa Kimi no Uso

Toplam Bölüm Sayısı: 22
Türü: Dram, Müzik, Romantik
Konusu: Kousei Arima, çocukluğundan itibaren yeteneğiyle ön plana çıkan ve katıldığı bütün yarışmalarda üstün başarılar sergileyen dahi bir piyanisttir ancak annesi Saki Arima'nın ölümünden sonra büyük bir boşluğa düşer ve piyano çalmayı bırakır.
Anlamsız bir şekilde geçen iki yılın sonunda piyanodan tamamen uzaklaşan Kousei, rakiplerini ve hayranlarını geride bırakarak Tsubaki Sawabe ve Ryouta Watari'nin yanında renksiz ve müziksiz bir hayat geçirmeye başlamıştır. Her şeye rağmen, hayatına beklenmedik bir şekilde giren güzel ve yetenekli Kaori Miyazono sayesinde Kousei, kendi müziğiyle tekrardan yüzleşeceği bir yolculuğa çıkacaktır...

                                      

Yazarın Görüşü: Konusu ve işlenişi mükemmel olduğu için kesinlikle izlemenizi tavsiye ettiğim 2 animeden ikincisi. Resimden de anlaşılacağı üzere müzik animesi bu. Klasik müzik severlerin çok seveceği, benim gibilere de klasik müziği sevdiren anime bu. Konusu gayet güzel. Duygusal da bir anime olduğu için benim gibi 22 bölümü bir oturuşta izlemeyin derim. A-1 pictures yine yapmış yapacağını. Çizimler çok iyi. Sırf müzikleri için bile izlenir bu anime. Eğer empati yaparak izlerseniz sizi sizden alacak bir anime. Bu anime bitince farklı biri olabilirsiniz o derece. Eğer bir şey yapmak isteyip yapamıyorsanız mutlaka bu animeyi izleyin.
Bu animeyle ilgili en güzel yorumu myanimelist'ten bir kullanıcı şöyle kayıtlara geçirmiştir: "Bir daha iş yerinde bu animeyi izlemeyeceğim çünkü her bölümden sonra yüzümdeki ifadeden dolayı ailemden birinin ölüm haberini aldım zannediyor iş arkadaşlarım."

Psycho Pass

Toplam Bölüm Sayısı: 41(son sezon çıkmadı, filmlerini de mutlaka izleyin)
Türü: Aksiyon, Bilimkurgu, Polisiye, Psikolojik, Seinen
Konusu: Teknolojinin gelişmesiyle insanların suç işleme potansiyellerini ve suç işledikleri zaman işledikleri suçun derecesini ölçebilen "Psycho-Pass" adında bir cihaz icat edilmiştir. "Dominators" adlı silahlar ise sadece Psycho-Pass adlı cihazın üst düzey suçlu olarak gösterdiği kişiler üzerinde etkili olan bir silahtır. Akane Tsunemori, güvenlik okulundan birincilikle mezun olmuş ve özel olarak kurulmuş olan "Unit 1" adlı güvenlik biriminin başına getirilmiştir. Bu birimin özelliği, üst düzey suçlu ve aynı zamanda yetenekli olan, dominators adlı silahlarla kontrol altında tutulan kişilerden oluşuyor olmasıdır.


Yazarın Görüşü:Animede insanların suç katsayısını ölçen değişik bir silah var. 0-100 arası tetik kilit, 100-200 arası felç edici kurşun, 300 üzeri öldürücü kurşun. Bu silahın orijinal ismi dominatör. Bazı çeviriler bunu hükümgah veya yargıç olarak da almış. Farklı kaynaklardan izlerseniz şaşırmayın. Animede George Orwell’in 1984 kitabından tutun Philip K. Dick’e atıf gibi birçok kitaba gönderme yapılıyor. Felsefi, düşündüren bu anime, suçun ne olduğunu, özgür iradenin ne kadar özgür olabileceğini ve herkesin merak ettiği ideal, güvenli toplumun mümkünatını sorguluyor.


Ghost in the shell stand alone complex

Toplam Bölüm Sayısı: 52
Türü: Aksiyon, Bilimkurgu, Askeri, Polisiye, Mecha, Seinen
Konusu:2030 yılında dijital ağ her yere ulaşabiliyordu. Öyle bir duruma gelmişti ki insanların iradesine göre geliştirilmiş, ışık ve elektronlarla tek bir yönde oturtulmuştu. Ancak, bu durumda bile karmaşık anlamda “bireysel” olan “yalnız” kavramını tanımlayamıyordu. Bilgi ağı gün geçtikçe daha çok genişliyor, bu karmaşık yapı içersinde kural ihlalleri ve suçlar artarak devam ediyordu. Bu kaos toplumunda, suçların işlenmeden önce bulunup, ortadan kaldırılması amacıyla özel olarak eğitilmiş personele sahip organizasyon oluşturulmuştur. Bu organizasyon Ulusal Kamu Güvenliği Komisyonuna bağlı 9.Şube, diğer bir adı ile “Stand Alone Complex” dir.


Yazarın Görüşü:Aslında anime, polisiye bir hikayedir. Ancak aranan zanlı ve arayan görevlinin durumları ile düşünceleri animeyi bir “arayış” öyküsüne çevirir İnsan nedir? Ben bir insan mıyım? Ruh nedir? sorularını sormaktadır. Bilinç, varlık ve sezgi üzerine komple muhteşem bir felsefik eserdir.

Baccano

Toplam Bölüm Sayısı: 13
Türü: Aksiyon, Komedi, Gizem, Tarihi, Doğaüstü, Seinen
Konusu:Baccano, birbiriyle alakasız ancak mutlaka bir yerde kesişen ve işler kontrolden çıktıkça birbirlerini etkilemeye başlayan hikâyelerden oluşuyor. Ölümsüz simyacılar, mafya tarafından işletilen gizli işler ve karmaşık kurguların diğer birçok öğesi, filmlerden fırlama bir dünyada bir araya geliyor.


Yazarın Görüşü:Nefis bir kurmacaya sahip olup bol karakterli kısa bir animedir. 13 bölümde o kadar karakter işlenince kafa karışıyor haliyle. Mafya, komedi, hiç bitmeyen aksiyon ve biraz da simya izlemek isteyen bu animeye baksın.



Durarara

Toplam Bölüm Sayısı: 60
Türü: Aksiyon, Gizem, Doğaüstü
Konusu:Durarara’da hikaye Tokyo’nun en işlek ve kalabalık semtlerinden biri olan Ikebukuro’da geçiyor. Birbirinden farklı ve bağımsız bir avuç insanın yolları, günde milyonların ziyaret ettiği Ikebukuro’da kesişir ve akıl almaz olaylar zinciri başlamış olur. Hikaye, Mikado Ryugamine adlı lise öğrencisinin arkadaşı Kida Masaomi’nin isteği üzerine Ikebukuro’ya, Raira Akademisi’nde okumak üzere gelmesi ile başlıyor.


Yazarın Görüşü:Baccano'dan sonra izlenmesi gereken anime. Çünkü birkaç göndermesi var. Ayrıca konuyu işleme şekli baccano ile aynı. Başta konuyu tam anlamıyorsunuz, zaten konu ortaya çıkmıyor, şehri ve karakterleri tanıyorsunuz, konu ortaya çıktığı zaman merak edip neyin nasıl olduğunu anlamaya çalışıyorsunuz. Gizemi ve kurgusunun sizi merakta bırakması ile hemen bitireceksiniz bu animeyi de.


Ergo Proxy

Toplam Bölüm Sayısı: 23
Türü: Bilimkurgu, Gizem, Psikolojik, Seinen
Konusu: İnsanların ve androidlerin birlikte yaşadığı ütopik bir dünyada, Romuno isimli şehirdeki katı kurallarla korunan barış ortamı, bir dizi gizemli cinayetle sarsılır.Yurttaş Danışma Kurulu'nda görevli Lil Mayer, ortağı android Iggy ile birlikte bu cinayetleri araştırmak üzere görevlendirilir.
Bu soruşturma sırasında, evinde bir mesaj görür: "Uyanış"; ve saldırıya uğrar. Bu süreçte, kendisi ve şehrin gizledikleri hakkında daha çok şey öğrenecektir.



Yazarın Görüşü:Ergo Proxy, öncelikle felsefe ve filozofik animeler izleyen insanlar için mükemmel bir yapıttır. Her yaşa hitap etmez. Etmediği gibi beğenmeyebilirsiniz de. Her bölümde bir mana ve soru sorduran, genellikle 4. Duvarı aşan ve size hep kim olduğunuzu sorgulatan gizemli bir yapıttır. Beyin yakan animelerde 1. sıraya rahatlıkla girer.


Serial Experiments Lain

Toplam Bölüm Sayısı: 13
Türü: Bilimkurgu, Gizem, Psikolojik, Dram, Doğaüstü, Seinen
Konusu: Yakın gelecekte, wired adı verilen ağ bugünkü internetten biradım öne geçerek insanların hayatının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Wired erişimi NAVI adı verilen güçlü bilgisayar
sistemleri ile gerçekleştirilmektedir. Wired'a bağlı insanlar, zamanlarının büyük bir kısmını ağdaki sanal yaşantılarına ayırmaktadırlar.
Orta okul öğrencisi Lain Iwakura, babası bilgisayar sektöründe olmasına rağmen wired'dan uzak bir yaşam sürmektedir. Günün birinde, Lain'in sınıf arkadaşı Chisa intihar eder. Chisa'nın trajik ölümünün ardından Lain ve tüm sınıf arkadaşları Chisa'dan garip bir elektronik posta alırlar. Chisa metinde, yalnızca bedeninin öldüğünü, bilincinin wired'da yaşadığını söylemektedir. Sınıf arkadaşları, olayı garip bir şaka olarak değerlendirip hayatlarına devam ederler. Ancak, Lain'in wired'a
olan ilgisi yavaş yavaş artar ve NAVI'sinde daha fazla zaman geçirmeye başlar. Lain'in gerçek hayat ile olan bağı zayıfladıkça bilinen gerçeklikte zamansal ve mekansal kırılmalar meydana gelir.


Yazarın Görüşü:Animeye yeni başlamış biri iseniz bunu biraz arkalara alın derim. Çünkü bu anime anlaşılması çok zor, donuk ve ağır atmosferi olan bir anime ve bitince gerçekten bir şey anlamadığınız bir anime. Tanrı, yaşam, gerçeklik, bağlantı, internet, doğaüstü olaylar, varlık gibi konuların üzerinden şöyle bir geçen, sunduğu düşüncelerin yeniliğinden çok, mükemmel bir biçimde bir araya getirilmiş olmasıya gönüllerde yer eden animedir. Böyle bir animenin tekrar çıkacağını sanmıyorum. Eşsiz ve tek. İzleyen herkes, anlayamamaktan ötürü etkilenmiş. Hatta zekice bile denmiş. Anlamayamadığımız bir şey ne kadar zekice olabilir ki?



Btooom

Toplam Bölüm Sayısı: 12
Türü: Aksiyon, Bilimkurgu, Psikolojik, Seinen
Konusu: Dünyada oyuncu sayısı milyonları aşmış olan online BTOOOM oyunu, silahların kullanılmadığı, herkesin birbiriyle çeşitli bombalar kullanarak savaştığı bir oyundur. 
Ryouta Sakamato da gerçek hayatta sıradan, çok da başarısı olmayan biriyken, BTOOOM oyununda dünyaca tanınan Japonya'nın en başarılı oyuncularından biridir.
Ryouta bir gün nasıl olduğunu anlayamadan kendini tropikal bir ormanda bulur. Buranın neresi olduğunu ve nasıl geldiğini araştırırken bir adamın saldırısına uğrar. Kısa zamanda da adamın bir BTOOOM oyuncusu olduğunu, kendisinin de bir şekilde BTOOOM oyunu içerisine girdiğini fark eder.



Yazarın Görüşü: Sword Art Online tarzı gibi, sadece kılıç yerine bombalar var. Bomba çeşidi çok olduğu için silah sıkıntısı olmuyor. Güzel düşünmüşler. Tek kötü yanı 12 bölüm olması. Devamını mangadan okumak lazım. Ona göre izleyin derim.


Akame ga Kill!

Bölüm sayısı: 24
Tür: Aksiyon, Macera, Dram
Konusu :Tatsumi, köyünü açlıktan ve hastalıktan kurtarmanın bir yolunu bulmak için merkeze göç eden bir savaşçıdır. Merkeze geldiği ilk günlerde merkezdeki insanların zalimliğini anlar ve bu yozlaşmış, çürümüş imparatorluğu kurtarmak için Night Raid isimli suikastçi ekibine katılır.

                                     


Yazarın Görüşü: Tam bir suikast animesi. O yüzden aksiyona doyuyor insan. Night raid adlı suikastçi ekibinin en sevdiğim yanı suçu işleyen kadar suçu görmezlikten geleni de aynı derecede suçlu sayıp onları da cezalandırmasıdır. Ayrıca her karakterin kendi hüzünlü hikayesi var. O yönden de karakterleri çok güzel anlatmış. Hafif tadında da komedi koymuşlar güzel olmuş. Animenin tek kötü yanı bayan karakterlerin fazla olması. Bu nedenle sanki harem animesi gibi. Anime bitince söylenecek çok şey olacak. Tek cümle ile özetlemek istiyorum: bu anime keşke shounen değil seinen olsaydı...


Mahou Shoujo Madoka Magica

Bölüm sayısı : 12 + filmler
Türü: Psikolojik, Dram, Sihir

Konusu: Madoka Kaname arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi ve okulunu seven ailesiyle problemi olmayan -hatta annesiyle fazla iyi geçinen- sıradan bir ortaokul öğrencisidir. Bir gece rüyasında siyah saçlı bir kızı savaşırken görür, ertesi gün ise o kız sınıfına nakil öğrenci olarak gelmiştir. Nakil öğrenci olan Homura Akemi ise Madoka’yı uyarır “Şu anki hayatından memnun musun? Aileni ve arkadaşlarını önemsiyor musun? O zaman olduğun gibi kalmalısın” der. Kafası karışan Madoka’nın kısa bir süre sonra yolu garip bir hayvan olan -ve normal insanların göremediği- Kyuubey ile kesişir. Ve artık dünyada büyünün gerçek olduğunu, cadıların insanların yaşam enerjilerini aldığını ve onları ölüme sürüklediğini fakat cadıları durdurmak için büyülü kızların olduğunu öğrenir. Kendisini bir anda büyülü bir dünyada bulan Madoka bundan sonra, daha önce hiç görmediği şeyler görecek ve hayatı tahmin edilemez yönde değişecektir.


                                           


Yazarın Görüşü: Animeyi kapağına göre yargılama sözünün şekil bulmuş hali. Başlangıçta her şeyin toz pembe olduğu kız animesi gibi duruyor. Ama birkaç bölüm izledikten sonra anime, gizemi ile sizi içine çekecek o psikoloji ve dramı hissedeceksiniz. 

Animenin bence sonunda verdiği mesaj çok açık: kötülük bitmez, siz onunla mücadele etmedikçe, kötülük hep var olacaktır, ama mutlaka iyilik, umut ışığı da vardır ve umut, iyilik var oldukça kötülükle mücadele edilebilir. Animenin ilk iki filmi animenin aynısı ama üçüncü film efsane. 


SON

Listemi nasıl buldunuz? Hangilerini izlediniz? Eklemek istedikleriniz varsa yorumlara beklerim.

4 yorum:

  1. Allah'ım nası bir emek var bu yazıda. Çok tebrik ederim. Bu yazıyı yazabilecek bilgi birikimine sahip olduğun için ama ondan da önemlisi üşenmeyip yazdığın için :-)

    Ben anime olarak sadece Death Note'u izledim. Sevmiştim de. Tabii daha çok anime izleseydim belki fikrim değişirdi. One Punch Man hakkında ne düşünüyorsun? Bu aralar o ilgimi çekiyor. İzlerim belki diyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet itiraf ediyorum bu yazı uzun bir süre taslak olarak kaldı. Sahiden baya uğraştım. Sırf resim seçmek bile baya zamanımı aldı :)) aslında ben de animelerde çok eski sayılmam. Ama 6 ayda 45 anime izleyerek baya anime kültürüm oldu. En başta ekşi sözlük olmak üzere birçok anime yorumu da okudum. Ortaya bu sonuç çıktı :)

      One punch man izlemedim. Komedi üzerine olduğunu biliyorum sadece. Çok hayranı var o animenin de.

      Death Note sevdiysen Code Geass tavsiye ederim.

      Sil
    2. Code Geass'a baktım ama iki dizi görünüyor. Hangisini kastediyorsun? Büyük ihtimalle birbirlerinin devamı ama emin olamadım.

      Sil
    3. Evet anime 2 sezondan oluşuyor. Ayrıca filmleri ve kısa özel bölümleri de var ama onların anime ile ilgisi yok.

      1. Sezon
      https://www.turkanime.net/anime/code-geass-hangyaku-no-lelouch

      2. Sezon
      https://www.turkanime.net/anime/code-geass-hangyaku-no-lelouch-r2

      Sil

Okuduysan ses ver!