21 Şubat 2018 Çarşamba

Artemis - Andy Weir




Merhaba arkadaşlar. 2014 yılının en iyi bilimkurgu romanı seçilen Marslı kitabının yazarı Andy Weir'in yeni kitabı Artemis'i bitirdim. Reklam gibi giriş yaptım ama olsun :) Kitap şimdiden goodreads okurlarına göre 2017'nin en iyi bilimkurgu romanı seçildi bile. Bu sefer başrolde bayan karakter var. Ama yazarın dediği gibi özellikle seçilmedi. Olaylara daha uygun olduğu için seçildi bence :) Ayda geçen bilimkurgu cinayet romanı. Hayal etmesi bile zor. Marslıdan çok daha iyi olmuş bu kitap. Ve bunun da yakında filmi çıkar. Filmi boşverin konumuz kitap :) Artemis kitabını daha önce Marslı kitabını çeviren Emre Aygün çevirmiş yine. Çevirisi gayet iyi. Kitap yine ithaki yayınlarından çıkmış ve 341 sayfa. Yazar kitapta ayda yaşayan Jazz ismindeki bayanın hayatını anlatırken ara sıra da geçmişe dönüp Jazz ve onun dünyadaki arkadaşı Kelvin'in mektupları ile devam ediyor. Marslı kitabı ile yine benzerlikleri var. Mesela az da olsa küfür var yine. Bolca teknik bilgiler ve açıklamalar var. İnsan bilimkurgu romanı okuduğunu hissediyor yani :) aksiyon ve komedi de her zamanki gibi hiç eksik değil.




ARKA KAPAK

Goodreads okurlarına göre 2017'nin en iyi bilimkurgu romanı.
Son yılların en iyi bilimkurgu romanlarından biri olan Marslı'nın yazarı Andy Weir'dan yepyeni, soluk soluğa bir kitap!
Jazz Bashara hiçbir zaman kahramanlık peşinde koşmamıştı. Tek isteği zengin olmaktı.
Artemis… Ay'daki tek şehir. Eğer çok zengin değilsen ya da bir turist olarak ziyaret etmiyorsan Ay ve Artemis, tabiri caizse "zalim bir sevgilidir".
Haliyle hayatta kalmak için ufak tefek kaçakçılıklar yapmak pek de beklenmedik bir şey değil. Özellikle de çok borcun varsa ve alın terin bu borçları
kapamaya yetmiyorsa.
Ek iş olarak kaçakçılık yapan Jazz'in hayatı da karşısına reddedemeyeceği bir teklif çıkınca tamamen değişir. Küçük bir kaçakçı olarak kalkıştığı bu
büyük sabotaj boyunu aşacak ve beklediğinin de ötesinde Jazz, tüm Artemis'in kontrolünü ele geçirmeyi ilgilendiren bir komplonun ortasında
bulacaktır kendini. Bundan sonra alması gereken risk, işe ilk girdiği zamankinden çok daha büyüktür.
Andy Weir, Marslı’da gösterdiği mühendislik, bilim ve teknoloji bilgisini Artemis’te de sergileyip yine fazlasıyla gerçekçi bir gelecek öngörüyor.
“Marslı’dan sonra isteyebileceğiniz her şey bu kitapta: zekice, eğlenceli, adrenalini yüksek, elinizden düşüremeyeceğiniz bir öykü.” –Ernest
Cline, Başlat’ın yazarı.
“Weir imkânsızı başardı – Ay’daki bir şehirde geçen bilimkurgu noir romanıyla Marslı’yı solladı. Bu hayattan daha ne isteyebilirsiniz ki? Gidip
okuyun şu kitabı.” –Blake Crouch, Karanlık Madde’nin yazarı.
“Heyecan verici, keskin zekâlı, adrenalin dolu bir macera… senenin en iyi bilimkurgu romanlarından biri.” –Booklist (starred review)


ALINTILAR


New York'un Beşinci Caddesi, Londra'nın Bond Sokağı varsa, Artemis'in de Çarşı'sı var. Burada mağazalar ürünlerine etiket koymazlar. Sormak zorundaysanız, zaten paranız yetmiyordur.

Zenginlerin fakir mühitlerden geçerek ayakkabılarını kirletmelerini istemeyiz, haksız mıyım? Doğrudan güzel mühite giriş yapsınlar.

Artemis'in bir itfaiye departmanı yok. Bu işi gönüllüler üstleniyor. Ama duman ve ateş ölümcül olduğu için bu gönüllülerin hava tanklarıyla nefes almayı bilmeleri gerekiyor. Bu yüzden de tüm ADF ustaları ve çırakları zorunlu gönüllü sayılıyorlar. Evet, burada bir ironi olduğu doğrudur.

Beni yemek salonunun girişine götürdü. Lezzetli yiyeceklerin kokusu havayı kaplamıştı. Etli bir şeyler böyle. Rozbif miydi o? En yakın inek 400,000 kilometre ötede olduğundan bu lüks bir yemekti.

Babamdan öğrendiğim bir şey: Verdiğin sözü her zaman tut. O kanunlar çerçevesinde çalışıyordu, bense dışında ama prensip aynıydı. İnsanlar üç kağıtçı bir iş adamından ziyade sözünden dönmeyen bir suçluya daha kolay güvenirlerdi.

...tüm sunucular Dünya'da. Yani her istek için en azından dört saniye beklemek demek. Işık hızı istediğim kadar hızlı değil.

Artemis'te silah yoktur! 

Size şunu söyleyeyim: Ergen Jazz Bashara'dan daha çok nefret ettiğim kimse yok. O aptal karı, aptal bir karının yapabileceği tüm hataları yaptı. Bugünkü halimden o sorumlu.

Evet, huysuz biriydi ve beni sürtük sanıyordu. Ama olsun. Keşke herkes onun gibi olsaydı. Hoşbeş, boş muhabbet, yalan dostluk olmadan. Sadece para karşılığında yapılan hizmet ve ürün takası. Kusursuz iş ortağı.

Siz uzay boşluğundan sadece bir camın ayırdığını düşünüp korkuyorsanız, korkacak bir şey yok. Bu camlar sizi radyasyondan korumak için yirmi üç santimetre kalınlığında üretildiler. Bu da onları aynı zamanda Ziyaretçi Merkezi'nin gövdesindeki en sağlam kısım yapıyor. Ve camın burada, ayda üretildiğini gururla söyleyebilirim.

Çiti aşmaya çalışmayın. Bunu denediğiniz taktirde, ADF'yi hemen sonlandırırım ve siz de Dünya'ya kovulursunuz.

...Kalacak yerim yok. Babama da dönemem. Yapamam. Yangın, satın aldığı tüm makineleri mahvetti. Odanın hasarını da ödemesi gerekti. Artık işini büyütemiyor bu yüzden. Hatta geçimini ancak sağlıyor. Böyle bir şey yaptıktan sonra oraya nasıl dönerim ben? ....Nereyi bulursam orada yatıyorum...

Çok az insan babalarının onları ne kadar sevdiğinin ölçümünü yapabilir. Ama ben yaptım. Bu iş kırk beş dakika sürmeliydi ama babam bunun üzerinde üç buçuk saat çalıştı. Benim babam beni her şeyden yüzde 336 daha çok seviyordu.

Evet, Sanchez Aliminyum, Sanchez Aliminyum işçilerinden Sanchez Aliminyum treniyle Sanchez Aliminyum tesisine gitmeleri için para alıyor. Bildiğniz 1800'ler tarzı ''şirket satış mağazası'' saçmalığı.

Sana para kazandıran herkes dosttur...Bunu babamdan öğrendim... ona güvenmiyorum ki zaten. Ona ihtiyacım var sadece. Arada büyük fark var.



SPOİLER YORUM ve DİĞER ALINTILAR


Artemis aynı Marslı gibi başlamış. Yani kitabın başındaki ölüm kalım olayından bahsediyorum. Ve bu olay yine hayatını etkileyen önemli bir olay. Tabiki kurtuluyor ama sonuçları da oluyor tabi. Jazz karakterini sevdim. Hayatı onu buraya getirdi bence. Allah vergisi zekası var ama ayda yapacak fazla bir şey yok Dünya'ya da gitmek istemiyor. Paraya ihtiyacı var. Ayda kaç para kazanıyorsun espirisi kitaba iyi giderdi ama yazar Türk değil :D

Ne olduğunu öğrenmek için ADF ustalarını arayacaklar ve ADF ustaları beni yakalamaya gelecek. Kim olduğumu bilmeyecekler ama beni sürükleyip kaskımı çıkardıklarında bir Scooby Doo anı yaşayacağız. 

Burada iyi güldüm :))

Bir kayaya basıp yakınındaki başka bir kayaya atladım. Sonraki yirmi dakika büyük riskli Zemin Lavdan Oluşuyor oyununa devam ettim. Tozlu zemine basmam gerekmiyordu hiç. Sıkıyorsa bu izi takip et, Bob.


Ve olaylar olaylar... Aslında Jazz operasyonu başarsa bile yine de zengin olamazdı bence. Sonuçta Trond öldü. Ve operasyon başarılı olsa tüm şehir tehlikeye girecekti. İlk cinayet ile kitap resmen bilimkurgudan cinayet romanına atlama yaptı. Mafya da işin içine girdi.


Artemis idarecisinin suça karışması beni çok şaşırttı. Ama tam olarak suça karışmadı o. Dolaylı yoldan karıştı. İnsan hayatına önem veriyor başka da önem verdiği bir şey yok gibi :))

Artemis'te silah yoktur! 

Sahi o silahı nasıl getirdi oraya? Baya uğraşmış olmalı.

Jin Chu tam bir hain. Trond burada zengin iyi insan. Ngugi dedektif Rudy ise görevini iyi yapan bir polis. Bizim Jazz ise Ngugi'nin tabiri ile paratoner. Potansiyelini kullanmaya zorlanmış zeki kız bence. Zeki insanları zorlamayın :D O Palacio mafya, oranın başındaki Sanchez de mafyanın arkasındaki kötü zeki iş adamı. Alvares sadece bir maşa katil. Olay çok daha büyük. Ne kitap ama :))
Kitabın sonundaki Alvares'in tekrar ortaya çıkmasını saymazsak kitap bilimkurgu-cinayet-bilimkurgu romanı şeklinde gitti. Marslı kitabında neredeyse her şeyin tek başına yapılması gerekirken bu kitapta takım işi ön plandaydı.

Bir grup serseri bir araya gelip takım olurlar :D şimdi takıma bakalım lider Jazz zeki olan, Lene milyarder olup tüm parasal olayları karşılayan, Dale ADF uzmanı, Svoboda bu da dahi ama elektronik konusunda sadece, Bob eski deniz piyadesi, ADF uzmanı ve son olarak Jazz'ın babası, vay be. Bak bunu hiç beklemiyordum.

O demir ile hamster topuna girdiğinde anlamıştım o demir kesin lazım olacak diye. Şaşırmadım :)) Tabiki ölmedi Jazz. 

Bu sadece senin suçun değil. Bir sürü mühendislik hatası da vardı. Mesela: Hava boru hattının kompleks toksin detektörleri neden yoktu? Neden Sanchez metanı, oksijeni ve klorini ocakla aynı yerde tutuyordu? Her bir kabarcık için ayrı bir bölgeye ayrılmak yerine Yaşam Destek neden merkezi? İnsanlar bu soruları soruyorlar.

Bak burada bi eksiklik var. Olayı ne kadar Jazz planlasa da bu işi ekip olarak yaptılar. Bir kişi eksik olsalar bu iş olmazdı. Neden ceza alan tek kişi Jazz oldu? Kitap burayı eksik bırakmış sanki. Ya da etrafta kanıt olmadığı için görünen tek suçlu Jazz. Böylece Jazz günah keçisi oluyor. Neyseki bilerek yapmadığı ve herkesin hayatını kurtardığı için Artemis halkı onu affetti. Ama en önemlisi Aya gelecek mafya ekibinin biletleri iptal edildi. Bu konu hakkında da kitap eksik olmuş bence. Her şeye rağmen o mafya yine de Jazz'ı öldürmek ister mi?


Ve seni affediyorum.


Sonunda Jazz ve babası barıştı. Babası yıllardır neden sert davrandığını açıkladı. Bu sayfa çok duygusaldı biraz daha uzun olsa mükemmel olurdu. Ha unutmadan Dale ile de barıştı Jazz. Bütün bu olaylar sonucu küs kaldığı kimse kalmadı. Belki Sanchez olabilir ama o bile Dale ile birlikte onun hayatını kurtardı. O yüzden güvenmese bile Lene ile aynı fikirde olması gerekir.

Var ya bu Jazz çok zeki. Zaten Ngugi'yi biliyor. Ngugi de büyük suçlar olmasın diye küçük suçlara müsade ediyor :)) zaten çoğu dünyada suç olarak geçmiyor puro içmek gibi :)) böylece cezası para cezasına çevrildi ve mutlu son :))
Marslı kitabındaki gibi devam etmesini istedim. Çünkü başka olayların olacağı ima edilmiş ve bir bakıma roman yarım kalmıştı. Bu kitapta da aynı durum geçerli. Gerisi okuyucuların hayal gücüne bırakılmış sanki. Bence Jazz o paratoner haliyle yine belaları kendine çeker :D


Puanlama

Kitaptan gayet memnun kaldım. Herkese tavsiye ederim fakat 10 üzerinden 9 veriyorum. Ahlaksız yerler ve küfürlü yerlerin de kendi mizahı olsa da fazlası hiç hoşuma gitmiyor. Yine de böyle güzel bir bilimkurgu kitabı okunur.

Şimdiden herkese iyi okumalar :))

2 yorum:

  1. Marslı'yı çok satanlar listelerinde çoğu kez görmüş olmama ve ününü duymuş olmama rağmen okumadım, neden okumadım bilmiyorum :) Şimdi aynı yazardan bu kitap çıktı ve yine çok satanlarda... Ve yorumlamışsın bile, ben Marslı ile okumaya başlasam iyi olacak gibi. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkürler. Marslı hakkında da kitap yorumum blogda mevcut. Kitabın tek kötü yönü arada sırada küfür geçmesi. Bu sorun olmaz ise geri kalan kısımları zaten mükemmel bir bilimkurgu romanı :) Artemis daha farklı türde olmuş. Şöyle diyebilirim. Marslı'da çoğu iş bireysel halledilmesi gerekirken Artemis'te takım işi ön planda. Andy Weir 3. Kitabı yazmadan önce artık ilk iki kitabına yetiş bence :)) şimdiden iyi okumalar :))

      Sil

Okuduysan ses ver!